Make your day different

Logo Cover

Borna Kotromanić: 13 stilskih inspiracija, o muškom smokingu – svojem zaštitnom znaku, što joj je modno neprihvatljivo…

U modnom smislu Borna Kontromanić je sve samo ne dosadna. Zaigrana, neopterećena i originalna upravo je ona jedna od prvih koja se spretno poigrala spajanjem nespojivih komada. I oduševila… Gotovo jednako joj uspijeva privući pozornost u klasičnom muškom odijelu kao i u ultrakratkoj minici, sa šubarom na glavi ili lica skrivenog ispod crnog vela….. Kod Borne su detalji presudni. Ova modna kameleonka za Cover Style odgovorila je na 21 modno pitanje, otkrila svojih 13 najdražih look-ova, ali i modni komad koji baš nikada ne bi odjenula…..

 

1. Čime se uvijek možete inspirirati kada se poželite modno izraziti?
Filmom

2. Što najčešće bude presudno prije izlaska iz kuće za vaš ‘modni odabir dana’; raspoloženje, prethodno duže promišljanje ili nešto treće?
Uđem u garderobu, osvrnem se oko sebe, posegnem za prvim odjevnim predmetom koji me privuče i onda ostatak uskladim s njim.

3. Jeste li od onih žena koje stoje ispred prepunog ormara i tvrde kako nemaju ništa za odjenuti?
Nije bitno koliko je ormar prazan ili pun, potrebno ga je redovito obnavljati i rješavale se stvari koje nas ne uzbuđuju; kao i sve sto nas okružuje i odjeća ima energiju, tako nov i nenošen odjevni predmet ima više energije od starog već viđenog komada i često će udahnuti nov život već nošenima stvarima tako sto ćemo ih moći kombinirati na nov način i tako iznova uživati u njima uz novi styling.

4. Modna ste kameleonka. Vidjeli smo vas u maniri rock’n’roll zvijezde, upoznali vašu glamuroznu stranu, poslovnu…. Koja vam je modna faza bila najdraža?
Ja sam autentična crnka, duge ravne kose s razdjeljkom po srediti, sve ostalo su kratkoročni izleti.

5. Postoji li neka vaša faza koju danas smatrate modnim promašajem?
Ja ne slijedim modu, samo koketiram s njom i koristim je kao sredstvo svog kreativnog izražaja, a s obzirom da je svaka moja modna faza samo odraz mog trenutnog stanja duha i tijela ne vrednujem faze već samo hrabrost za transformaciju koju imam da bih eksperimentirala s takvim krajnostima.

6. Jeste li si draži kao plavuša ili crnka?
Crnka

7. Što je za vas moda?
Igra

8. Od koga ste naslijedili sklonost ka lijepom odijevanju?
Od roditelja, ali i djede i bake po majčinoj strani, baka mi je nosila djedove košulje što tada nije bilo uobičajeno a djed odijela po mjeri i ručno rađene cipele iz Verone.

9. Tko vam je dao najljepši kompliment?
Portal Index, naslovom da ni jedna Hrvatica ne nosi odijelo bolje od mene i zaista smatram muški smoking svojim zaštitnim znakom.

10. Ima li nešto u modi što biste voljeli isprobati na sebi, a nemate hrabrosti?
Ne, nakon obrijane glave mislim da vise nemam tabua.

11. Slavna Coco Chanel govorila je: ‘Svojim stilom odijevanja izazivala sam podsmijehe okoline, no u tome se i sastojala tajna mog uspjeha. Nisam izgledala tako kako izgledaju svi.’ Je li to i vaša tajna uspjeha?
Oduvijek sam bila drukčija ali zbog toga sam uvijek bile više objekt čežnje nego odbacivanja. Ne bavim se okruženjem, ono se bavi sa mnom; Sunce sja neovisno o tome što planeti misle o njemu.

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

12. Visoke ili niske potpetice?
Visoke, najčešće platforme

13. Kako se odijevaju Zagrepčanke?
Većinom su utopljene u trendove

14. Što po vama nije modno dopušteno ženama u 40.-ima? Što ih postaruje, čini možda smiješnima? Općenito, treba li se nečega odreći s godinama?
Godine su stanje duha, a tijelo je odraz tog duha, godine su samo broj, ma sto nosili neka to bude ono sto vas veseli, u čemu se sjajno osjećate, to je jedini relevantan kriterij, ako sebi niste WOW onda je NO; sebi i nikom drugom!

15. Čiji biste stil odijevanja na svjetskoj sceni, a čiji na domaćoj, pohvalili?
Na svjetskoj Ines de La Fressange, nekadašnja Lagerfeldova muza, na našoj Judita Franković, ne zato sto mi se uvijek sviđa kako je odjevena već zato sto je uvijek nepokolebljivo svoja.

16. Tko vam je modni uzor?
Yves Saint Laurent, kao netko tko je ukinuo granice između muškog i ženskog odijevanja

 

17. Često vas se može vidjeti u kreacijama koje potpisuju domaći dizajneri. Prepoznajete li vi njih, ili oni vas? Tko se kome prvi obrati najčešće?
To su dragi ljudi koji su mene u vrijeme mojih modnih dana na Cro a porteru prihvatili s ljubavlju i poštovanjem, koji su se uz to svojim radom dokazali kao vrhunski profesionalci i time zaslužili moju vjernost i podršku.

18. Vežete li se uz odjeću? Čuvate li neke komade premda znate da ih više nikada neće odjenuti?
Ne, sve što ne nosim dajem rodbini i prijateljima.

19. Vaša definitivno najdraža haljina je
Trenutno ona Hippy Gardena u kojoj sam proslavila svoj 47. rođendan na najboljem partyju ikad.

20. A omiljeni kreator….
Yves Saint Laurent, bez konkurencije

21. Što baš nikada ne biste odjenuli?
Traper jaknu

 

Pripremila: Sandra Njavro
Foto: Privatni album

Slični članci