Pekmez od šljiva nezaobilazan je dio ponude svake zimnice i mnogima nepogrešiv podsjetnik na djetinjstvo. Meni je i danas zimi čest doručak onaj koji me vrati u osnovnoškolske dane – kruh namazan putrom (maslacem po školski!) i pekmezom od šljiva.
To je ona prva, praiskonska uloga pekmeza na mom jelovniku. Na drugom mjestu su palačinke s pekmezom, a u zadnje vrijeme domaći pekmez čuvam za salenjake. No o tome nekom drugom prilikom. Za početak, ajmo ovaj vikend napraviti pekmez od šljiva. Sve što će vam trebati jesu šljive i malo vremena i strpljenja.
Osim što su iznimno ukusne, šljive su i vrlo zahvalno voće za kuhanje pekmeza. Naime, za pekmez od šljiva zaista vam nisu potrebni nikakvi konzervansi. Sama koristim domaće šljive s Vratnika koje je posadio još moj djed i koje, nažalost, ne rađaju svake godine, a obzirom da su prošle jeseni rodile raskošno, ove godine morat ću probati napraviti pekmez sa ‘second best’ sortom – bistricama.
Zbog dragih mi ljudi koji su dijabetičari, prije par godina sam napravila prvi pekmez bez šećera koji je izdurao i nije se pokvario. Ukoliko ipak ne želite eksperimentirati, donosimo vam i recept sa šećerom.
Osim baznih ‘začina’ pekmeza od šljiva kao što su cimet i klinčići, u ove pekmeze možete staviti i tamnu čokoladu, kardamom, limunovu koricu…
RECEPT ZA PEKMEZ OD ŠLJIVA BEZ ŠEĆERA
5 kg slatkih i zrelih šljiva
1 dl ruma
cimet i klinčić po želji
Šljive oprati, izvaditi koštice, prerezati na četvrtine i staviti u pliću i širu posudu. Kuhati na vatri 4 sata, tu i tamo promiješati šljive kako pekmez ne bi zagorio. Što pekmez postaje gušći, to ga češće treba miješati. Nakon 4 sata u pekmez dodati rum, te cimet i klinčić po želji (ne više od jede žličice!). Kuhati još sat vremena i još vruć pekmez ulijevati u tople staklenke. Ostaviti u pećnici da se primi korica, po želji zaliti rumom i zatvoriti poklopcem.
RECEPT ZA PEKMEZ OD ŠLJIVA SA ŠEĆEROM:
4 kg šljiva
1 kg šećera (preporuka je smeđi šećer)
2 vanili šećera
1 dc ruma
cimet i klinčić po želji
U osnovi je postupak jednak kao i kod pekmeza bez šećera, osim što se šljive pripreme dan ranije tako da se operu, očiste od koštica i slažu u posudu naizmjence red šljiva, pa šećera koliko treba. Tako pripremljene šljive ostavite stajati preko noći kako bi se prožimale sa šećerom, pa drugi dan dovršite pekmez.
Foto: Instagram