Uskrsna neodoljiva poslastica, pinca, kraljica je proljetnih blagdana, no kako danas možemo pronaći čitav niz sličnih recepata, već je pomalo teško razbrati koja bi od svih njih mogla biti najsočnija! Ova, kažu, doista je za prste polizati.
Bez ukusne pince, Uskrs bi bio nezamisliv! Ispunite dom neodoljivim mirisima najsočnije pince, jer ćete najfiniji recept upravo pročitati.
Za ovu pincu doduše treba malo više vremena, ali obećavamo vam da se isplati trud.
Donosimo fini recept za najpoznatiji uskrsni kolač! Nemojte pincu kupovati već stvorite pravi blagdanski ugođaj i slijedite naš recept koji donosimo u nastavku.
Evo što vam je potrebno od sastojaka:
• 500 g glatkog brašna
• 4 velike žlice šećera
• 3 jaja
• 2 žumanjka
• 2,5 dcl mlijeka
• malo vanilije
• 1 velika žlica likera od ruža
• ribana korica limuna
• ribana korica naranče
• 120 g maslaca
• prstohvat soli
• 1 vrećica praška za pecivo
• 1,5 g svježeg kvasca
• žumanjak i šećer za premaz
Priprema:
Zagrijte lagano mlijeko i dodajte žličicu brašna i šećera te izmrvite kvasac i pustite da se digne. Rastopite maslac i ostavite ga da se ohladi.
U posebnoj posudi izmiješajte brašno i prašak za pecivo. Izmiksajte posebno jaja i žumanjke sa šećerom te dodajte naribane korice limuna i naranče i sastruganu vaniliju. Dodajte suhe sastojke u jaja te sve izmiješajte i dodajte mlijeko s kvascem, rastopljeni maslac i liker od ruže te sve miksajte dok ne dobijete glatku mekano tijesto.
Tijesto ručno izmijesite, pokrijte ga i ostavite na toplom te čekajte da se podigne. Potom ga ponovno izmjestite i podijelite na dva dijela. Oblikujte ga u kuglu i ostavite ga pokrivenog na toplom preko noći.
Na dignutom tijestu zarežite križ i premažite ga jajetom te pospite kristal šećerom.
Pecite ga oko 30 minuta na 160 stupnjeva.
Vruću pincu zamotajte u kuhinjsku krpu i ostavite da se hladi.
Fotografije: Instagram