Savršeno je vrijeme za pripremu božićnih kolačića, šarenih keksića za koje danas na tržištu postoji široka paleta prigodnih kalupa, a mi znamo koji će oblici i kako oslikani sigurno oduševiti svakoga tko ih ugleda. Uz nekoliko sastojaka i vi možete postati domaćica čiji će se keksići još mnogo Božića spominjati.
Mnoge se nove domaćice plaše da je izrada božićnih kolačića veliki posao, no ako svaki dan ispečete malo, s tijestom koje ne može biti lakše napraviti, te malo truda uložite u ukrašavanje, brzo ćete shvatiti da je to posao koji donosi samo zabavu. I neće vam biti nimalo žao utrošenog vremena i truda.


Za tijesto se uvijek možete odlučiti i za kompliciranije varijante, no da maksimalno olakšamo posao, ovo je osnova s kojom ne možete pogriješiti.
300 g mekog brašna
200 g maslacem sobne temperature
50 g šećera u prahu
Maslac ili margarin sobne temperature umijesite prstima u brašno i šećer. Ispočetka će vam se činiti da od tijesta neće biti ništa koliko se mrvi, ali ustrajte i već ćete uskoro u rukama imati podatnu masu za puni pleh budućih savršenih kolačića.
Razvaljajte ih na željenu debljinu, a kod pečenja sve ovisi o pećnici. No zlatno je pravilo da ovi keksići moraju izići iz pećnice bijeli, s tek lagano porumenjenim dnom.


A za iscrtavanje i bojanje cijelih površina najbolje će poslužiti stari bakin poznat i kao royal icing.
Za njega vam treba (ovisno o količini)
1 bjelanjak
200-500 g šećera u prahu – ovisno o gustoći koja vam treba,. Za cijele površine radi se rjeđi, za iscrtavanje, posebno debljih dijelova, znatno gušći.
Bjelanjak razmutite ali ne do kraja, a potom postepeno dodajte šećer u prahu dok ne dobijete preljev željene gustoće.
Za boje pomiješajte kupovne jestive boje.



A ideje?
Za to, uz nas, ne brinite.


I pssssst. Samo da Vam šapnemo: ove godine posebno će biti atraktivni (ne) obični bijeli kolačići.



Fotografije: Instagram