Da imamo klasično vruće ljeto, bar ovih dana, sigurno ne bismo pričali o chilliju za ručak, no kako nas je priroda odlučila malo rashladiti mi smo se odlučili malo joj proturječiti. S ovom jednostavnom verzijom odličnog chilli con carne specijaliteta…
Malo je reći, no nekako nam nedostaju ljetne omare pa smo se odlučili lagano ugrijati ne toliko tipičnim jelom za ljeto. Odabrali smo slastan Chilli con carne s tri vrste graha koji će nas zasititi,ugrijati, ali nam i ostaviti dovoljno vremena za odmaranje s obzirom da smo po starom provjerenom receptu odabrali jednu slasnu, ali jednostavnu verziju tog svjetski popularnog jela.
Za pun lonac će Vam trebati:
– 1 žlica kokosovog ulja
– 1 crveni luk, sitno nasjeckan
– 2 češnja češnjaka, nasjeckani
– 1 mala tikvica, naribana
– 1 srednja mrkva, naribana
– 1 zelena papriku, narezana na kockice
– 1 žličica blagog chilli praha (dodati 2 žličice ako želite malo ljuće)
– 1 žlica crvene paprike u prahu
– 1 žlica korijandera
– 1 žličica kumina
– 2 limenke sjeckane rajčice
– 3 limenke graha po izboru (poželjno je odabrati tri različite vrste)
– 1 limenka slatkog kukuruza, konzerviranog ili zamrznutog
– 2 žlica aceto balsamica
– 1 limun
– 1 limeta
Priprema:
Zagrijte kokosovo ulje u velikoj posudi. Dodajte luk i pržite na srednjoj jačini oko 2 minute dok ne omekša. Dodajte češnjak, ribanu tikvicu i mrkvu pa pržite još dvije minute.
Potom ubacite sve pripremljene začine i dobro ih umiješajte da se okusi sjedine, a tek potom ubacite rajčice iz konzerve i procijeđeni grah pa pirjajte oko 15 minuta.
U međuvremenu na većoj tavi popržite zelene paprike i slatki kukuruz s pripremljenim acetom balzamikom i sokom od pola limuna. Pirjajte oko 10 minuta, a potom možete sve prebaciti u lonac i još kratko prokuhati ili možete servirati odvojeno.
Za prilog skuhajte malo riže i uživajte u bogatom okusu chillija, bez brige da će Vam od njega postati vruće. Ovi dani to baš i ne obećavaju.
Fotografije: Instagram