Blagdani su vrijeme kada mali detalji stvaraju pravu čaroliju, a miris svježe pečenih kolačića unosi toplinu u dom. Ovi vanilin keksići u obliku snjegovića savršeni su za božićni stol, jer spajaju jednostavnu pripremu s veseljem koje će očarati sve oko stola…
Blagdani su idealni zajedničke kulinarske trenutke, a priprema ovih vanilin keksića u obliku snjegovića odličan je način da u kuhinju uključite i najmlađe. Djeca mogu pomagati u oblikovanju, bojanju glazure ili crtanja lica, što će ih nesumnjivo zabaviti.
Dok se keksići peku, kuhinja se ispunjava mirisom vanilije i toplog maslaca. Odabrane boje, detalji na licima i gumbe možete slagati prema vlastitoj mašti, a istovremeno pratiti kako keksi dobivaju zlatnu boju i postaju hrskavi. Pravi mali užitak za sva osjetila!
View this post on Instagram
RECEPT
Sastojci za kekse:
125 g maslaca
125 g šećera u prahu
1 jaje
250 g glatkog brašna
žličica ekstrakta vanilije
Za dekoraciju:
300 g šećera u prahu
par kapi limunovog soka
boja za hranu
20 bijelih marshmallowa
tamna čokolada (otopljena)
View this post on Instagram
Postupak:
Za pripremu keksa, izmiksajte maslac i šećer dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta. Dodajte jaje i ekstrakt vanilije pa dobro promiješajte. Na kraju uspite brašno i sjedinite smjesu. Umotajte tijesto u foliju i stavite u hladnjak na sat vremena.
Razvaljajte ohlađeno tijesto na pobrašnjenoj površini i izrežite 10 okruglih keksa. Posložite ih na pleh obložen papirom za pečenje, premažite jajetom i pospite šećerom u prahu. Pecite na 165°C oko 10 minuta ili dok ne dobiju zlatnu boju.
Dok se keksi peku, stavite šećer u prahu u zdjelu i dodajte malo limunovog soka da dobijete glatku gustu pastu. Dio smjese obojite u narančasto za nos i dio u zelenu za gumbe snjegovića.
View this post on Instagram
Otopite čokoladu i stavite je u malu vrećicu za ukrašavanje. Nacrtajte oči, obrve i usta na marshmallowima, dodajte narančasti nos i stavite u hladnjak da se stisne.
Kad se keksi ohlade, na svaki stavite malo limunaste glazure, preko stavite marshmallow snjegovića. Otopljenom čokoladom nacrtajte ruke, a zelenom glazurom gumbe.
Ostavite da se sve dobro osuši prije posluživanja. Ako ne želite pripremati različite boje glazure, možete koristiti i jestive markere različitih boja, ovisno o željama i dostupnosti.
Foto: Instagram