Zeleno povrće – posebice kelj, odlično je za zdravlje cijeloga tijela. Iako mnogima nije omiljeno, ovo povrće može se ukomponirati u razna jela i poprimiti još bolji okus. Ako vam se jede bogato varivo koje je brzo gotovo, isprobajte recept za verziju s keljem i bijelim grahom…
Kelj se često naziva ‘kraljem kalcija’, a trenutno se nalazi na top 10 ljestvici zdravih namirnica. Bogat je izvor vitamina A i vitamina C, željeza, luteina te prehrambenih vlakana, stoga ga nipošto ne biste trebali izostaviti s jelovnika.
Sadrži velike količine kalija, beta karotena i luteina. Vitamin A i lutein prepoznati su kao nutrijenti koji štite zdravlje očiju. Iskoristite ovo lisnato povrće za pripemu brzog i finog variva s grahom.
View this post on Instagram
RECEPT
Sastojci:
2 žlice maslinovog ulja
1 srednji luk
3 režnja češnjaka
šalica nasjeckanog celera
šalica nasjeckane mrkve
veći krumpir
3 konzerve bijelog graha
žličica sitno nasjeckanog ružmarina
prstohvat čili pahuljica
6 šalica povrtnog temeljca
manja glavica kelja
1-2 žlice limunovog soka
sol i papar
View this post on Instagram
Postupak:
U velikom loncu zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani luk i pirjajte 3-4 minute dok ne postane staklast. Ubacite usitnjeni češnjak, nasjeckani celer, mrkvu i kockice krumpira pa pirjajte da povrće malo omekša.
Dodajte ružmarin, čili pahuljice, sol i papar pa dinstajte još minutu da začini puste aromu. U lonac stavite ocijeđeni bijeli grah i povrtni temeljac. Pojačajte vatru i pustite juhu da zakuha.
Potom pklopite lonac, smanjite vatru i kuhatite 15 minuta dok povrće ne omekša. Polovicu juhe usitnite štapnim mikserom ili u blenderu za kremastu teksturu. Dodajte narezani kelj i limunov sok pa vratite na laganu vatru dok kelj ne uvene. Poslužite toplo.
Foto: Instagram