Poširane kruške oduvijek su bile desert koji spaja jednostavnost i profinjenost. Ovaj klasik vraća se u modernoj, nježnijoj verziji koja stavlja naglasak na aromu samog voća, a ne na previše dodataka. U nastavku donosimo recept za brzinski desert kojem je teško odoljeti…
Kombinacija poširanih krušaka s laganom mascarpone kremom donosi balans svježine i raskoši, dok hrskavi posip i lagano prošarana bijela čokolada dodaje dekadentni štih. Ova slastica djeluje promišljeno, iako se priprema bez stresa i dugog boravka u kuhinji.
Kuhanje krušaka u mirisnom sirupu omogućuje da zadrže oblik, a istovremeno upiju diskretne note vanilije, začina ili čak malo vina. Ovo je savršen način da sočno voće pretvorite u impresivan desert. Elegantan je, u skladu sa sezonom i lako prilagodljiv svačijem ukusu!
View this post on Instagram
RECEPT
Za poširane kruške:
6-8 čvrstih krušaka (jedna po osobi)
700 ml vode
200 g šećera
žličica ekstrakta vanilije
po želji: cimet, kardamom, menta, timijan, vino i/ili rum
Krema od mascarponea:
200 g mascarponea
200 g vrhnja za šlag
5 žlica šećera
Posip:
100 g bijele čokolade
70-100 g oraha, badema ili pistacija
prstohvat soli
2 žlice šećera
malo maslinova ulja (opcionalno)
View this post on Instagram
Postupak:
Ogulite kruške. U veću posudu ulijte vodu i dodajte šećer pa zagrijte na srednje jakoj vatri dok ne zakipi. Umiješajte vaniliju, začine i alkohol po želji. Smanjite vatru, dodajte kruške i kuhajte ih u sirupu dok ne omekšaju.
Vrijeme kuhanja ovisi o zrelosti: mekše kruške trebaju 5-10 minuta, čvršće 15–25 minuta. Gotove su kad vilica lako uđe u sredinu. Ostavite ih da se potpuno ohlade u tekućini, najprije na sobnoj temperaturi, zatim u hladnjaku.
View this post on Instagram
Ako ih želite poslužiti tople, možete ih servirati odmah. Za mascarpone kremu u zdjeli kratko izmiješajte sir i šećer dok smjesa ne postane laganija. U drugoj zdjeli istucite vrhnje u mekani šlag pa ga lagano umiješajte u mascarpone.
Za posip tostirajte orahe na suhoj tavi dok ne zamirišu i ne poprime zlatnu boju. Usitnite ih u blenderu zajedno sa šećerom i prstohvatom soli. Otopite bijelu čokoladu na pari. Poslužite kruške s velikom žlicom mascarpone kreme, pospite mješavinom oraha i prelijte otopljenom čokoladom.
Foto: Instagram