Tržnica je još uvijek puna živih boja i kombinacija namirnica od kasnog ljeta i rane jeseni. Tikvice i kukuruz su pri kraju sezone pa vrijedi iskoristiti njihove zadnje dane u punom sjaju. Spojite ih i bacite se na pripremu laganih i sočnih polpeta s umakom od kiselog vrhnja…
Iako su polpete od tikvica klasik, kukuruz u ovoj priči donosi slatkoću i hrskavi ‘pop’ u svakom zalogaju. Sve zajedno zaokružuje umak s mirisom limuna, bosiljka i vlasca koji unosi svježinu i laganu aromatičnost.
Ovo je jelo koje može poslužiti kao brzi ručak, večera ili čak toplo predjelo uz čašu vina. Ako vam ponestane svježeg kukuruza, možete posegnuti i za smrznutom ili konzerviranom verzijom – rezultat će i dalje biti fantastičan.
View this post on Instagram
RECEPT
Za polpete:
4 tikvice srednje veličine
glavica luka
1 i pol žličica krupne soli
240 g kukuruza (može i konzervirani)
2 jaja
veći režanj češnjaka
prstohvat papra
120 g glatkog brašna
žličica praška za pecivo
100 g naribanog sira (cheddar, gauda…)
ulje za prženje
Za umak:
240 g kiselog vrhnja ili grčkog jogurta
naribana korica pola limuna
3 žlice sitno nasjeckanog bosiljka
2 žlice sitno nasjeckanog vlasca
sitno nasjeckani inćun (po želji)
sol i papar po ukusu
View this post on Instagram
Postupak:
Za umak pomiješajte sve sastojke i ostavite u hladnjaku do posluživanja. Tikvice operite, odrežite krajeve i naribajte ih na krupni ribež. Luk naribajte na isti način te sve pospite s jednom žličicom soli.
Ostavite ih 10-ak minuta da puste vodu pa dobro ocijedite rukama ili čistom krpom. Prebacite smjesu u veću zdjelu, dodajte kukuruz, razmućena jaja, protisnuti češnjak, papar, brašno, prašak za pecivo i sir. Sve dobro izmiješajte da se sastojci povežu.
U tavi zagrijte dvije žlice ulja na srednje jakoj vatri. Žlicom vadite smjesu i oblikujte polpete. Pecite 3-4 minute sa svake strane. Ako potamne prebrzo, smanjite vatru. Poslužite vruće polpete s ohlađenim umakom od kiselog vrhnja i začinskog bilja.
Foto: Instagram