Make your day different

Logo Cover

RECEPT: Kremasta palenta s pečenim rajčicama i slanutkom idealna je za užurbane dane ili kada vam ne da dugo kuhati

Vrući ljetni mjeseci idealni su za isprobavanje laganih i nutritivno bogatih jela koja ne zahtijevaju pretjerani trud ni puno vremena. Ovom opisu savršeno odgovara kremasta palenta upotpunjena pečenim rajčicama, češnjakom, slanutkom i parmezanom…

Pečene cherry rajčice sa slanutkom i palentom odličan su izbor za one koji žele zdravo i ukusno jelo koje nije komplicirano za pripremu. Ovaj recept savršeno odgovara užurbanim ili lijenim danima, kada vam treba nešto brzo, ali istovremeno zadovoljavajuće.

Priprema je jednostavna – začinjene rajčice, slanutak i češnjak peku se u pećnici dok ne puste svoje sokove i poprime intenzivan okus. Za to vrijeme palenta se polagano kuha u povrtnom temeljcu pa začini maslacem i parmezanom. Cijeli recept donosimo u nastavku.

RECEPT

Sastojci:

280 g cherry rajčica s grančicom
konzerva slanutka (oko 400 g)
4 režnja češnjaka
2 žlice maslinovog ulja
500 ml povrtnog temeljca
150 g palente
velika žlica maslaca
4 žlice fino ribanog parmezana
parmezan u listićima za posluživanje
šaka listova bosiljka za posluživanje

Postupak:

Zagrijte pećnicu na 200°C. Rajčice, slanutak i nasjeckani češnjak stavite na lim za pečenje. Prelijte maslinovim uljem, lagano promiješajte i začinite solju i paprom. Pecite 20 minuta, dok rajčice ne popucaju.

Zakuhajte temeljac u loncu. Smanjite vatru pa polako dodajte palentu uz stalno miješanje. Kuhajte na laganoj vatri 20-25 minuta i povremeno miješajte. Po potrebi dodajte još malo tekućine. Maknite s vatre pa umiješajte maslac i ribani parmezan. Začinite solju i paprom po ukusu.

Palentu poslužite na tanjurima. Preko nje rasporedite pečene rajčice, češnjak i slanutak. Prelijte sokom koji je nastao pečenjem. Ukrasite listovima svježeg bosiljka, pospite listićima parmezana i poslužite dok je još toplo.

Foto: Instagram












Slični članci