Mekana peciva od posnog sira i svježih zelenih začina idealna su za svaku priliku. Posebno dolaze do izražaja ljeti, kada želite nešto lagano, praktično i aromatično. U nastavku doznajte ako ih pripremiti uz jednostavne sastojke i bez puno muke…
Ako volite spoj prhkog tijesta i aromatičnog bilja, poigrajte se s pripremom pogačica od posnog sira. Svaki put mogu imati drugačiji karakter – samo promijenite kombinaciju začina. Kopar, peršin, vlasac, ružmarin ili čak dimljena paprika, sve im dobro pristaje.
Zahvaljujući kompaktnom obliku i bogatom okusu, savršeni su kao brzi međuobrok, dodatak laganom ručku te za ponijeti u školu, na posao ili plažu. Možete ih čak i zamrznuti pa imati pri ruci za dane kad nemate vremena kuhati.
View this post on Instagram
RECEPT
Sastojci:
150 g maslaca
250 g glatkog brašna
pola žličice praška za pecivo
prstohvat soli
300 g ocijeđenog posnog svježeg sira (tvrđeg)
50 g kiselog vrhnja
2-3 češnja češnjaka
manji stručak začinskog bilja po izboru (kopar, peršin, mladi luk…)
žumanjak za premazivanje
View this post on Instagram
Postupak:
Prosijte brašno s praškom za pecivo i soli. Dodajte hladan maslac narezan na kockice te ga izmrvite u brašno rukama, nožem ili u blenderu da dobijete mrvičastu strukturu. Umiješajte sitno nasjeckani češnjak i začinsko bilje.
Ubacite sir i vrhnje pa brzo zamijesite glatko tijesto. Oblikujte ga u disk, zamotajte u foliju i stavite u hladnjak na 30-60 minuta. Tijesto razvaljajte između dva lista papira za pečenje u tanki sloj. Po potrebi lagano pobrašnite.
Čašom ili modlom izrežite krugove. Svaki preklopite na pola pa još jednom na pola, tako da dobijete trokutasti ili školjkasti oblik. Posložite ih na lim obložen papirom za pečenje. Premažite umućenim žumanjkom s malo vode. Pecite na 180°C oko 15-20 minuta.
Foto: Instagram