U tijeku je sezona borovnica, zdravog i ukusnog voća koje se može iskoristiti za pripremu raznovrsnih deserata. Ako vam se jede nešto slatko, a da je jednostavno za izradu i brzo gotovo, počastite se cobblerom na bazi ovog bobičastog voća…
Idealan za tople ljetne dane i zrelo sezonsko voće, cobbler spaja rustikalnu jednostavnost s osvježavajućim okusima. Ova tradicionalna američka slastica poznata je po sloju mekanog tijesta koje se, umjesto klasične kore, stavlja preko sočnog nadjeva od voća.
U ovoj varijanti, borovnice su glavna zvijezda. Tijekom pečenja otpuštaju sokove koji se sjedinjuju s tijestom i stvaraju savršen balans slatkoće i svježine. Poslužena topla, uz kuglicu sladoleda od vanilije, sočna pita bez dna provjereno podiže raspoloženje.
View this post on Instagram
RECEPT
Sastojci:
85 g maslaca
250 g šećera + žlica za posipanje
125 g glatkog brašna
prstohvat soli
žlica praška za pecivo
240 ml punomasnog mlijeka
žlica limunovog soka ili alkoholnog octa
žličica ekstrakta vanilije
200 g svježih borovnica
sladoled od vanilije za posluživanje
View this post on Instagram
Postupak:
Zagrijte pećnicu na 175°C. Maslac stavite u tavu od lijevanog željeza promjera 23-25 cm ili u keramičku posudu od oko dvije litre zapremine i ubacite u pećnicu da se otopi. Pazite da ne zagori.
U većoj zdjeli pomiješajte šećer, brašno, sol i prašak za pecivo. U manjoj posudi sjedinite mlijeko i limunov sok (ili ocat), ostavite da odstoji 5-10 minuta da se zgruša pa dodajte vaniliju. Ulijte tu tekućinu u suhe sastojke i promiješajte da se sjedine.
Pažljivo izvadite tavu iz pećnice i ulijte pripremljenu smjesu preko rastopljenog maslaca. Ne miješajte! Pospite borovnice i žlicu šećera po vrhu. Pecite 30-35 minuta, dok površina ne porumeni i očvrsne. Poslužite toplo uz sladoled od vanilije.
Foto: Instagram