Make your day different

Logo Cover

RECEPT: Kremasta juha od krumpira ultimativni je ‘comfort food’, okrijepit će vas i držati sitima i do nekoliko sati

Krumpiri su jedna od klasičnih namirnica koju gotovo svi vole. Mogu se pripremati na mali milijuna načina i često se znaju naći u glavnoj ulozi ukusnog jela. Ako ih želite isprobati u obliku koji hrani i dušu i tijelo, pretvorite ih u neodoljivo kremastu juhicu s lukom, češnjakom i začinima…

Baš kao i ostalo povrće, krumpir obiluje važnim nutrijentima koji pridonose zdravlju organizma. Dobar je izvor željeza, kalija te vitamina C i D. Također, bogat je karotenoidima, poput beta-karotena, koji pomažu u očuvanju vida te potiču imunološki sustav.

Krumpir namirnica s kojom se lako možete poigrati i kreirati jednostavna, ali vrlo ukusna jela. Tom opisu savršeno odgovara i gusta juhica koja obiluje nutrijentima te održava osjećaj sitosti i do nekoliko sati. Recept donosimo u nastavku.

@gimmedelicious

RECEPT

Sastojci:

2 žlice maslaca
žlica maslinovog ulja
žuti luk
2 stapke celera
3-4 režnja češnjaka
4 žlice brašna
1/4 žličice dimljene paprike
1/4 žličice češnjaka u prahu
1/4 žličice soli
1/4 žličice crnog papra
900 g krumpira, oguljenih i narezanih na kockice
950 ml pilećeg temeljca (4 šalice)
240 ml vrhnja za kuhanje
šalica naribanog sira (cheddar ili gauda)
kiselo vrhnje i vlasac ili korijander za posluživanje

@gimmedelicious

Postupak:

Zagrijte veliki lonac pa dodajte maslac, ulje, nasjeckani luk i celer narezan na kockice. Pirjajte oko pet da povrće omekša. Ubacite češnjak pa pirjajte još minutu. Umiješajte brašno i kratko dinstajte.

Ulijte pileći temeljac i miješajte pjenjačom dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte oguljeni i nasjeckani krumpir. Pustite juhu da zavrije pa smanjite vatru i poklopite. Kuhajte oko 20 minuta dok krumpir ne omekša.

Izvadite oko trećinu skuhanog krumpira s malo temeljca i usitnite ga u blenderu da postane gladak. Vratite u lonac pa ubacite vrhnje za kuhanje i naribani sir. Miješajte dok se sir ne otopi, tri-četiri minute. Poslužite uz žlicu kiselog vrhnja, začinskog bilja i malo sira na vrhu.

Foto: Instagram









Slični članci