Na spomen jeseni, mnogi prvo pomisle na cimet rolice. Slatka peciva s neodoljivim začinom zahtijevaju dosta vremena i truda, no postoje okusom slične alternative koje možete brzinski pripremiti od jednostavnih namirnica. Među njima i je banana bread s preljevom od cimeta od kojeg će vam kuhinja mirisati božanstveno satima…
Poznat još od davnina, cimet je odličan izvor ugljikohidrata, proteina i dijetetskih vlakana. Prepun je važnih minerala poput mangana, kalcija, željeza, bakra i cinka. Usto, sadrži vitamine C, K, B2 i B6.
Zbog svojih ljekovitih svojstava i slatkastog mirisa i okusa, često se dodaje u napitke poput kave, čaja ili kuhanog vina, a u kulinarstvu nerijetko nosi glavnu ulogu kada je riječ o slasticama.
Ako vam se jedu cimet rolice, ali nemate vremena ni volje dugo stajati u kuhinji, imamo sjajno rješenje. Riječ je o banana breadu prošaranom preljevom od cimeta s mliječnom glazurom koji obara s nogu na prvi zalogaj.
RECEPT
Za preljev od cimeta:
1/3 šalice smeđeg šećera
3 žlice maslaca
žlica cimeta
Za tijesto:
2 banane
2 jaja
pola šalice smeđeg šećera
pola šalice otopljenog maslaca
1/4 šalice kiselog vrhnja, grčkog jogurta ili mlijeka
žličica ekstrakta vanilije
1 i pol šalica brašna
žličica cimeta
žlica praška za pecivo
Za glazuru:
šalica šećera u prahu
žlica mlijeka ili kave
žličica ekstrakta vanilije
Postupak:
Zagrijte pećnicu na 175°C i obložite kalup (20 x 20 cm) papirom za pečenje. U manju posudu ulijte otopljeni maslac, dodajte šećer i cimet. Dobro promiješajte da se sjedine i ostavite sa strane.
U većoj zdjeli zgnječite banane, dodajte jaje, kiselo vrhnje, otopljeni maslac, šećer i ekstrakt vanilije. Umutiti da se sastojci sjedine. Ubacite brašno, cimet i prašak za pecivo pa miješajte 1-2 minute da dobijete homogenu smjesu.
Prebacite tijesto u pripremljenu posudu za pečenje. Na vrh ravnomjerno rasporedite preljev od cimeta. Prošarajte ga vilicom i lagano umiješajte u tijesto. Pecite 30 minuta, to jest dok kolač ne poprimi zlatno-smeđu boju.
Dok se kolač peče, u manjoj posudi umutite šećer u prahu, mlijeko i vaniliju. Ako je glazura pregusta dodajte još jednu žličicu mlijeka. Izvadite kolač iz pećnice, ohladite 5-10 minuta i prelijte pripremljenom glazurom.
Foto: Instagram