S dolaskom hladnijih dana valja unositi više tekućine i povrća kako biste ojačali imunitet i zaštitili organizam od bolesti. Juha je uvijek dobro rješenje – posebice kad obiluje proteinima i zanimljivim začinima. U nastavku donosimo recept za okrepljujuću verziju sa slanutkom i špinatom…
Špinat pripada skupini namirnica s odličnim nutritivnih sastavom. Bogat je antioksidansima i fitonutrijentima koji doprinose zdravlju cijeloga tijela. Ovo povrće sjajan je izvor topivih vlakana, što ga čini idealni saveznikom u procesu mršavljenja i regulaciji razine kolesterola.
Također, ima nizak udio masti i vrlo nisku kalorijsku vrijednost – 100 grama svježeg špinata sadrži samo 23 kalorije. Ako pazite na prehranu ili želite unositi više vlakana, jela s ovom namirnicom izvrsno su rješenje. Nedostaje li vam ideja kako je pripremati, isprobajte juhu od špinata i slanutka koja će vas okrijepiti i održati sitima.
RECEPT
Sastojci (za četiri porcije):
glavica luka
2 režnja češnjaka
400 g slanutka iz konzerve
250 g špinata
2 žlice ulja za kuhanje
pola žličice cimeta
pola žličice curry praha
litra povrtnog temeljca
3 žličice tahini paste od sezama
2 žlice limunovog soka
sol i papar
pola žličice mljevenog kumina
pola vezice peršina
Postupak:
Luk i češnjak ogulite i sitno narežite. Ocijedite i isperite slanutak. Špinat operite i grubo nasjeckajte. U loncu zagrijte ulje i propirjajte kockice luka i češnjaka. Dodajte cimet i curry prah pa još kratko dinstajte. Ulijte temeljac.
Dodajte slanutak i pirjajte na srednjoj vatri 10 minuta. Pet minuta prije kraja kuhanja umiješajte špinat. Ubacite pastu od sezama i limunov sok. Začinite solju, paprom i kuminom. Nasjeckajte peršin i dodajte na vrh juhe prije posluživanja.
Foto: Instagram