Prvi kesteni već su stigli na tržnice i u supermarkete. Ako volite njihov okus, morate isprobati slatki francuski klasik. Riječ je o kremi od kestena za čiju izradu trebate samo pet sastojaka, a možete je jesti samu, ubaciti u deserte ili namazati na palačinke…
Pitomi kesten uglavnom raste u južnom dijelu Europe i na Sredozemlju. Neki zapisi tvrde da je njegov plod jedna od prvih namirnica koju su ljudi konzumirali.
Kesteni su odličan izvor prehrambenih vlakana koji smanjuju razine lošeg kolesterola u krvi, i potiču rad probave. Bogati su kalijem, fosforom, manganom, kalcijem, željezom, magnezijem i nezasićenim mastima. Usto, imaju značajnu količinu vitamina A, B i C.
Ovaj orašasti plod idealan je za pripremu raznih vrsta slastica. Francuzi ga obožavaju u obliku svilenkastog namaza poznatijeg kao crème de marrons. Može se jesti na kruhu, u palačinkama, na žlicu ili dodati u kolače. U nastavku otkrivamo kako ga pripremiti.
RECEPT
Sastojci:
500 g kestena
300 g šećera
250 ml vode
mahuna vanilije ili žličica ekstrakta vanilije
prstohvat soli
Postupak:
Zarežite X na kestenima, stavite ih u lonac s vodom i kuhajte oko 20 minuta kako bi omekšali. Nakon toga ih oljuštite dok su još topli. U manji lonac stavite šećer i vodu. Zagrijavajte na srednje jakoj vatri dok se šećer ne rastopi i pretvori u sirup.
Kuhajte sirup dok se ne počne zgušnjavati, oko deset minuta. Dodajte vaniliju. Ubacite kuhane kestene i prstohvat soli. Kuhajte na laganoj vatri 15-20 minuta, povremeno miješajući dok kesteni ne postanu vrlo mekani i upiju sirup.
Kad su kesteni gotovi, sklonite ih s vatre. Pomoću štapnog miksera ili blendera izblendajte sve sastojke da dobijete glatku kremastu smjesu. Ako je previše gusta, dodajte malo vode kako biste postigli željenu teksturu.
Ostavite kremu da se ohladi na sobnoj temperaturi. Rasporedite je u sterilizirane staklene teglice i čuvajte u hladnjaku. Tako skladištena, može potrajati i do dva tjedna.
Foto: Instagram