Make your day different

Logo Cover

RECEPT: Lazanje s hokaido tikvom jelo su koje naprosto morate probati, možete ih pripremati s mesom ili veganskom zamjenom

Počela je sezona tikvi, korjenastog povrća koje se može iskoristiti na mali milijun načina. Ako ste jedva dočekali uživati u jelima s ovom namirnicom, imamo recept koji će vas oboriti s nogu. Riječ je o lazanjama s hokaido bundevom za prste polizati…

U sastav hokaido tikve uključene su različite vrste nutritivnih elemenata zahvaljujući kojima ispoljava niz ljekovitih i blagotvornih djelovanja na ljudski organizam.

Skladištenjem hokaido tikve povećavate njezin udio ugljikohidrata i vitamina. Optimalno mjesto čuvanje je suh podrum ili tavan, a u idealnim uvjetima može opstati i do šest mjeseci.

@useyournoodles

Meso hokaido tikve odličan je izbor za slana i slatka jela te je puno vitamina, minerala i vlakana. Ako želite osvježiti jelovnik novim jelom na bazi ovog povrća, pronašli smo odličan recept. Riječ je o lazanjama s mljevenim mesom i hokaido tikvom koje ćete poželjeti jesti svakoga dana.

RECEPT

Sastojci:

glavica luka narezana na kockice
2 režnja češnjaka
500 g špinata
500 g h
okaido tikve
400 g rajčice narezane na kockice
500 g mljevenog mesa (ili veganske zamjene za mljeveno meso)

5 žlica maslaca
3 žlice brašna
300 ml povrtnog temeljca
400 ml mlijeka
prstohvat muškatnog oraščića
150 g ribanog parmezana
400 g listova tjestenine za lazanje
bosiljak (po želji, za ukras)
maslinovo ulje
sol i papar

@patrick_rosenthal

Postupak:

Operite špinat i kuhajte ga u kipućoj slanoj vodi oko minute. Dobro ga ocijedite. Bundevu operite, očistite od sjemenki i narežite na sitne ploške. Na malo ulja propirjajte luk i usitnjeni češnjak. Dodajte bundevu i kratko dinstajte. Posolite i popaprite.

Popržite mljeveno meso u zasebnoj tavi. U lončiću otopite tri žlice maslaca. Dodajte brašno i pirjajte minutu uz miješanje. Ulijte temeljac i mlijeko pa kuhajte 2-3 minute. Začinite solju, paprom i muškatnim oraščićem. Umiješajte polovicu parmezana.

Zagrijte pećnicu na 180°C. Malo namastite protvan pa na dno rasporedite dvije žlice pripremljenog umaka. Prekrijte listovima za lazanje i po vrhu rasporedite bundevu i špinat. Dodajte red mljevenog mesa. Pospite kockicama rajčice. Stavite novi sloj tijesta pa na njega bundevu, špinat, meso i kockice rajčica.

Premažite malo umaka odozgo. Ponavljajte postupak dok se svi sastojci ne potroše. Posljednji sloj neka budu umak i ploške kuhane bundeve. Preko toga pospite preostali parmezan. Preostali maslac narežite na kockice i rasporedite po vrhu. Pecite u pećnici oko 30 minuta.

Foto: Instagram






Slični članci