Iako se polako bliži vladavina jesenskih namirnica, ljeto valja ispratiti tropskim okusima koji hrane dušu i tijelo. Ako volite aromatična jela na žlicu, pronašli smo recept koji morate isprobati. Kremasti curry od leće i manga jednostavan je za izradu i osvaja na prvi zalogaj…
Mango je kod nas još uvijek egzotična namirnica, no riječ je o jednom od najstarijih predstavnika južnog voća na svijetu. Postoji mnogo vrsta ovog voća koje se razlikuju bojom, oblikom, okusom i veličinom.
Ova namirnica sadrži preko 20 vitamina i minerala. Bogata je kalcijem, kalijem, magnezijem, željezom, aminokiselinama, beta-karotenom i vlaknima. Izuzetno je bogat izvor vitamina A, C i E, a udio hranjivih tvari povećava se sa stupnjem zrelosti ploda.
Osim za slastice, mango se može upotrijebiti za pripremu slanih jela. Ako još niste probali nešto takvo, imamo idealan i vrlo jednostavan recept. Riječ je o curryju od leće i manga koji pršti od aroma i brzo je gotov.
RECEPT
Sastojci:
3 ljutike
2 režnja češnjaka
2 cm đumbira
2 žlice maslaca
350 g crvene leće
žličica curry praha
pola žličice kurkume
pola žličice kumina
2 mrkve
400 ml povrtnog temeljca
100 ml kokosovog mlijeka
sol i papar
2 svježa ili smrznuta manga narezana na kockice
pola vezice nasjeckanog peršina
Postupak:
U velikoj tavi zagrijte maslac i propirjajte sitno nasjeckanu ljutiku i đumbir. Dodajte protisnuti češnjak i još kratko dinstajte. Ubacite leću, curry prah, kurkumu, kumin i mrkvu. Promiješajte i zalijte povrtnim temeljcem kako bi se sastojci deglazirali.
Umiješajte kokosovo mlijeko. Začinite solju i paprom pa kuhajte na srednje jakoj vatri oko deset minuta. Naposljetku, dodajte kockice manga i 2/3 količine peršina. Kuhajte još dvije minute. Prije posluživanja ukrasite preostalim peršinom.
Foto: Instagram