Kad ste u nedoumici što jesti, tjestenina je uvijek dobra ideja. Ako su vam dosadili uobičajeni umaci i želite probati nešto novo, kremasto i osvježavajuće, imamo idealan recept. Isprobajte tjesteninu s limunom i porilukom u kremastom bijelom umaku…
Limun je odavno poznat kao lijek iz prirode, ali i kao voćka koja odlično funkcionira u slatkim jelima zbog svoje specifične kiselosti. Ovaj agrum vrvi od vitamina C čuva kožu od starenja i štiti organizam od podložnosti bolestima.
S obzirom na to da limunov sok čisti kožu i izvana i iznutra, važno ga je redovito konzumirati kako biste očuvali imunitet te time pridonijeli svom izgledu i zdravlju.
Ako ga volite koristiti za pripremu jela, pronašli smo brzinski recept u kojem igra glavnu ulogu. Riječ je o kremastoj tjestenini s porilukom u umaku od limuna. Gotovo je u manje od 20 minuta, a okusom će osvojiti i velike i male.
RECEPT
Sastojci (za četiri porcije):
2 organska limuna
glavica luka
3 žlice maslaca
3 žlice brašna
200 ml povrtnog temeljca
300 ml vrhnja
500 g špageta ili linguina
2 stabljike poriluka
sol
svježi vlasac za ukrašavanje
Postupak:
Limune operite vrućom vodom, osušite, naribajte im koricu i iscijedite sok. U loncu zagrijte maslac i pirjajte kockice luka dok ne postanu prozirne. Umiješajte brašno, pustite da se kratko zaprži pa deglazirajte limunovim sokom. Ostavite da malo prokuha uz miješanje.
Ulijte temeljac i vrhnje pa kuhajte 10 minuta uz stalno miješanje. Dobiveni umak procijedite kroz sito, vratite u lonac i prokuhajte. Po potrebi dolijte još malo vode. Skuhajte tjesteninu u slanoj vodi dok ne postane al dente.
Poriluk operite i očistite, narežite na komade duge oko osam centimetara, prepolovite po dužini i nasjeckajte na fine trakice. Dodajte ih tjestenini tri minute prije kraja kuhanja. Umiješajte koricu limuna i posolite. Tjesteninu i poriluk dobro ocijedite i umiješajte u umak. Poslužite posuto svježim vlascem.
Foto: Instagram