Nekoliko kapi limuna može učiniti čuda za razne vrste jela – od slatkih do slanih. Ako obožavate ovaj agrum i rado ga koristite u kuhinji, morate probati recept za ljetnu pileću juhu u kojoj upravo on igra glavnu ulogu…
Limun je odavno poznat kao lijek iz prirode. Vrvi od vitamina C, čuva kožu od starenja i štiti organizam od podložnosti bolestima. Limunov sok čisti kožu izvana i iznutra pa ga je važno redovito konzumirati kako biste pridonijeli boljitku izgleda i zdravlja.
Ako volite kiselkasta jela koja hrane tijelo i dušu, imamo savršen recept. U nastavku otkrivamo kako pripremiti laganu ljetnu juhu od pilećih prsa i limuna koja će osvojiti i velike i male.
RECEPT
Sastojci:
žlica maslinovog ulja
vezica mladog luka
4 režnja češnjaka
1,5 litra pilećeg temeljca
150 g riže
žličica sušenog origana
2 lovorova lista
sol i papar
800 g pilećih prsa
2 žličice naribane limunove korice
2 jaja
2 žumanjka
80 ml svježeg limunovog soka
pola vezice peršina
Postupak:
Pileća prsa grubo nasjeckajte i kuhajte u kipućoj posoljenoj vodi na srednje jakoj vatri oko 12 minuta. Zatim ih grubo usitnite vilicom. Zagrijte maslinovo ulje u velikom loncu na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani mladi luk i češnjak pa pirjajte oko minutu.
Ulijte pileći temeljac i pustite da zakuha. Ubacite rižu, origano i lovor. Začinite solju i paprom. Smanjite vatru, poklopite i povremeno promiješajte da se riža ne zalijepi za dno posude. Kuhajte dok riža ne omekša, oko 15 minuta.
Pred kraj kuhanja u posudi umutite jaja, žumanjke i limunov sok da dobijete pjenastu smjesu. Polako umiješajte šalicu vruće juhe u smjesu od jaja. Dodajte piletinu i koricu limuna. Maknite juhu s vatre i miješajući ulijte smjesu od jaja u nju.
Vratite na vatru i kuhajte na laganoj vatri uz stalno miješanje dok se juha malo ne zgusne. Ukrasite peršinom. Po želji, dodajte još temeljca da razrijedite juhu jer će se zgusnuti kada se ohladi.
Foto: Instagram