Tijekom vrućih mjeseci malo tko može odoljeti okusu osvježavajuće i sočne rajčice. Ova ukusna i zdrava namirnica neizostavan je dio svake kuharice, ali i glavna zvijezda malo drugačijih jela koja ne zahtijevaju puno vremena ni truda. Jedno od njih je i panirani feta sir sa šalšom od svježih rajčica…
Tržnice i trgovine pune su rajčica raznih oblika i vrsta. Ova namirnica sjajna je baza za pripremu raznih jela – od umaka preko salata do nešto složenijih delicija. Iako ih smatramo povrćem, rajčice zapravo pripadaju skupini voća.
Jedan plod srednje veličine sadrži tek 22 kalorije. Čak 95 posto ove namirnice čini voda, dok preostalih pet posto uglavnom sačinjavaju ugljikohidrati i prehrambena vlakna.
Rajčice su izvrstan izvor biotina, vitamina B skupine koji je odgovoran za proizvodnju energije, zdravlje kože i funkciju živčanog sustava. Ako ih želite upotrijebiti na malo drugačiji način, isprobajte panirani feta sir sa šalšom od svježih rajčica.
RECEPT
Sastojci:
2 fete
jaje
3 žlice brašna
100 g krušnih mrvica
100 ml biljnog ulja ili maslaca
Za šalšu:
350 g cherry rajčica
manji crveni luk
vezica korijandera
3 žlice soka limete
2 žlice maslinovog ulja
pola žličice soli
pola žličice crnog papra
žličica meda
pola čili papričice ili prstohvat čili pahuljica
Postupak:
U posudu ubacite nasjeckani korijander, sitno narezani luk i rajčice prerezane na pola. Dodajte preostale sastojke za šalšu i sve dobro promiješajte. Ostavite da odstoji oko 20 minuta kako bi rajčice upile marinadu.
Posušite feta sir. Uvaljajte ga u brašno sa svih strana pa umočite u razmućeno jaje začinjeno s malo soli i papra. Ubacite ih u krušne mrvice i dobro obložite.
Zagrijte ulje ili maslac u tavi. Pažljivo prebacite feta sir u tavu i pržite na srednjoj vatri s obje strane 3-4 minute. Kada krušne mrvice porumene, gotov je. Poslužite toplo uz prethodno pripremljenu šalšu.
Foto: Instagram