Proljeće je donosi pregršt zelenog povrća na stol, a među omiljenima je špinat. Ova namirnica obiluje prijeko potrebnim nutrijentima te je sjajna osnova za izradu ukusnih jela. U nastavku potražite recept za quiche u kojem se spaja s maslinovim uljem…
Špinat je lisnato povrće s visokom ljekovitom vrijednošću. Odlikuju ga niska kalorična vrijednost i bogatstvo važnih vitamina i minerala. Odličan je izvor vitamina A, C i K koji djeluju kao antioksidansi.
Magnezij, kojeg u šalici kuhanog špinata ima za oko 40% dnevnih preporuka, mineralna je tvar koja pomaže u snižavanju krvnog tlaka i prevenciji bolesti srca i krvnih žila.
U tijeku je sezona ove namirnice, a mali je milijuna načina na koji se može upotrijebiti. Ako vam nedostajte ideja, isprobajte aromatični quiche od špinata i maslinovog ulja kojeg se uvijek traži komad više.
RECEPT
Za tijesto:
125 g quarka
250 g brašna
jaje
5 žlica maslinovog ulja
žličica praška za pecivo
prstohvat soli
Za nadjev:
400 g svježeg špinata
glavica luka (narezana na kockice)
2 režnja češnjaka
prstohvat soli i papra
prstohvat muškatnog oraščića
2 jaja
400 g kiselog vrhnja
250 g ribanog sira
25 g pinjola
2 žlice maslinovog ulja
Postupak:
Umutite quark, jaje, maslinovo ulje i sol. Preko toga prosijte brašno s praškom za pecivo i umijesite glatko tijesto. Po potrebi dodajte malo vode ili brašna pa pustite da odmori 10 minuta.
Zagrijte pećnicu na 180°C (gornji i donji grijač). Kalup za quiche (Ø 28 cm) malo namastite i pospite brašnom. Razvaljajte tijesto pa ga prebacite u kalup i lagano pritisnite rubove.
Na maslinovom ulju pirjajte luk i češnjak da omekšaju. Dodajte špinat i miješajte dok ne uvene. Smjesu od špinata prebacite na vrh tijesta i po vrhu pospite 150 grama ribanog sira.
Umutite jaja s vrhnjem i preostalim ribanim sirom. Začinite solju, paprom i muškatnim oraščićem. Prelijte smjesu preko quichea pa sve pospite pinjolima. Pecite 30-40 minuta, odnosno dok tijesto ne porumeni.
Foto: Instagram