Make your day different

Logo Cover

RECEPT: Jede vam se špinat? Upotrijebite ga za pripremu aromatičnog quichea s maslinovim uljem koji se topi u ustima

Proljeće je donosi pregršt zelenog povrća na stol, a među omiljenima je špinat. Ova namirnica obiluje prijeko potrebnim nutrijentima te je sjajna osnova za izradu ukusnih jela. U nastavku potražite recept za quiche u kojem se spaja s maslinovim uljem…

Špinat je lisnato povrće s visokom ljekovitom vrijednošću. Odlikuju ga niska kalorična vrijednost i bogatstvo važnih vitamina i minerala. Odličan je izvor vitamina A, C i K koji djeluju kao antioksidansi.

Magnezij, kojeg u šalici kuhanog špinata ima za oko 40% dnevnih preporuka, mineralna je tvar koja pomaže u snižavanju krvnog tlaka i prevenciji bolesti srca i krvnih žila.

@maylis.foodstories

U tijeku je sezona ove namirnice, a mali je milijuna načina na koji se može upotrijebiti. Ako vam nedostajte ideja, isprobajte aromatični quiche od špinata i maslinovog ulja kojeg se uvijek traži komad više.

RECEPT

Za tijesto:

125 g quarka
250 g brašna
jaje
5 žlica maslinovog ulja
žličica praška za pecivo
prstohvat soli

Za nadjev:

400 g svježeg špinata
glavica luka (narezana na kockice)
2 režnja češnjaka
prstohvat soli i papra
prstohvat muškatnog oraščića
2 jaja
400 g kiselog vrhnja
250 g ribanog sira
25 g pinjola
2 žlice maslinovog ulja

@patrick_rosenthal

Postupak:

Umutite quark, jaje, maslinovo ulje i sol. Preko toga prosijte brašno s praškom za pecivo i umijesite glatko tijesto. Po potrebi dodajte malo vode ili brašna pa pustite da odmori 10 minuta.

Zagrijte pećnicu na 180°C (gornji i donji grijač). Kalup za quiche (Ø 28 cm) malo namastite i pospite brašnom. Razvaljajte tijesto pa ga prebacite u kalup i lagano pritisnite rubove.

@patrick_rosenthal

Na maslinovom ulju pirjajte luk i češnjak da omekšaju. Dodajte špinat i miješajte dok ne uvene. Smjesu od špinata prebacite na vrh tijesta i po vrhu pospite 150 grama ribanog sira.

Umutite jaja s vrhnjem i preostalim ribanim sirom. Začinite solju, paprom i muškatnim oraščićem. Prelijte smjesu preko quichea pa sve pospite pinjolima. Pecite 30-40 minuta, odnosno dok tijesto ne porumeni.

Foto: Instagram



HZZO
Merkur


hogwarts

Slični članci