Kada vam se jede nešto zdravo i hranjivo, tikvice su nepogrešiv odabir. Osim što su ukusne, mogu se pripremati na mali milijun načina i prilagoditi gotovo svakom tipu prehrane. U nastavku potražite recept za rolice od ovog povrća punjene nadjevom s tri vrste sira…
Tikvice imaju malo kalorija, a puno nutrijenata. Odlične su za mršavljenje jer ispunjavaju želudac i time pružaju osjećaj sitosti i do nekoliko sati. Izvrstan su izvor vitamina B i C, mangana i kalija.
Većina tih vrijednih tvari nalazi se u kori pa je nemojte guliti s mladih plodova. Svakodnevna konzumacija tikvica hrani organizam dijetalnim vlaknima koja potiču probavu i čiste crijeva od toksina. Ako ne znate kako ih pripremiti, napunite ih kremastim nadjevom od tri vrste sira.
RECEPT
Sastojci:
žlica maslinovog ulja
prstohvat soli i papra
200 g ricotte
80 g feta sira
2 režnja češnjaka
10-12 listova bosiljka
200 g pasirane rajčice (ili pulpe)
40 g parmezana
nekoliko listova svježeg bosiljka za ukrašavanje
Postupak:
Zagrijte pećnicu na 180°C (gornji i donji grijač). Tikvice operite i narežite na tanke trakice s pomoću gulilice. Dio sa sjemenkama iskoristite za neko drugo jelo jer ih nije moguće napuniti nadjevom.
Stavite trakice u zdjelu za salatu s maslinovim uljem i soli, dobro promiješajte i ostavite sa strane da se mariniraju. U blender ubacite ricottu, fetu, češnjak i grubo nasjeckane listiće bosiljaka. Dodajte papar i blendajte dok ne postane glatko.
Uzmite tri trakice tikvica i posložite ih jedne do druge tako da se međusobno preklapaju u sredini. Dodajte žlicu sirnog nadjeva i zarolajte. Ponovite postupak dok ne potrošite cijelu smjesu.
Pokrijte dno vatrostalne posude umakom od rajčice. Na vrh poslažite pripremljene rolice. Pospite ih ribanim parmezanom i pecite 20-25 minuta. Prije posluživanja, ukrasite listićima svježeg bosiljka.
Foto: Instagram