Topli proljetni dani mame na uživanje u sladoledu, a jedini bolji desert od njega je – sladoledna torta. Za ovaj kolač ne morate se pretjerano pomučiti i možete ga pripremiti na razne načine. U nastavku potražite recept za brzu i jednostavnu varijantu u kojoj glavne uloge igraju banane, keksi i pereci…
Slatke i fine banane su izvrstan izvor vlakana, kalija, vitamina B6 i C te niza antioksidansa i fitonutrijenata. Potvrđeno je da ova voćka doprinosi srčanom zdravlju i zdravom probavnom sustavu. Kod konzumacije treba imati na umu visok udio šećera, pogotovo kod jako zrelih banana.
Upravo ih to čini idealnom bazom za pripremu raznih slastica, jer mogu zamijeniti klasični bijeli šećer. Ako volite spoj voća i sladoleda, počastite se brzinskom sladolednom tortom s bananama, keksima i perecima.
RECEPT
Sastojci:
200 g mini pereca
250 g keksa s maslacem (npr. Petit Beurre)
150 g otopljenog maslaca
4 žlice meda
1,5 l sladoleda od vanilije
5 zrelih zgnječenih banana
cijela banana
3 žličice ekstrakta vanilije
200 ml vrhnja
pakiranje vanilin šećera
Postupak:
Sameljite perece i kekse pa im dodajte žlicu meda i otopljeni maslac. Dobro promiješajte. Polovicu smjese stavite na dno kalupa i čvrsto utisnite. Pomiješajte litru sladoleda od vanilije s tri zgnječene banane i žlicom meda. Prebacite ih na podlogu u kalupu i pospite s 2/3 preostale smjese od keksa. Zamrznite na 30 minuta.
Pola litre sladoleda sjedinite s ostale dvije zgnječene banane. Umiješajte ekstrakt vanilije i žlicu meda pa dodajte na podlogu od keksa. Zamrznite (najbolje preko noći). Prije posluživanja, istucite vrhnje s vanilin šećerom u čvrsti šlag, izlijte ga na kolač, narežite bananu na ploške i rasporedite po vrhu. Pospite preostalim keksom i perecima.
Foto: Instagram