Tijekom toplijih dana nema većeg gušta od osvježavajućih voćnih kolača. Ako obožavate klasične kombinacije, poput jabuka i badema, imamo recept za francusku slasticu koja će vas oboriti s nogu…
Jabuka obiluje vitaminima i pozitivno utječe na zdravlje krvožilnog sustava. Prema brojnim istraživanjima, ova voćka može smanjiti rizik od stvaranja ugrušaka i moždanog udara pa je valja redovito konzumirati.
Za to su uvelike zaslužni katehin i epikatehin koji se u jabukama nalaze u lako iskoristivom obliku. Usto, ova namirnica koristi zdravlju i funkciji dišnog sustava te smanjuje rizik za pojavu astme i bronhijalnu osjetljivost.
Jabuke se sjajno slažu s raznim orašastim plodovima – naročito bademima. Ako obožavate ovu kombinaciju okusa, isprobajte recept za sočni francuski kolač koji donosimo u nastavku.
RECEPT
Sastojci:
2 jabuke Granny Smith (oguljene, očišćene od jezgre i narezane na tanke kriške)
jabuka Gala (oguljena, bez jezgre i narezana na tanke kriške)
veće jaje
200 g + 2 žlice šećera
pola šalice otopljenog maslaca
žlica jabukovače
žličica ekstrakta ili paste od vanilije
95 g brašna
75 g bademovog brašna
2 žličice praška za pecivo
pola žličice soli
60 ml mlijeka
2 velika žumanjka
žlica i pol listića badema
Postupak:
Zagrijte pećnicu na 180°C. Namastite kalup za pečenje i pospite ga brašnom. U posudi pomiješajte obje sorte jabuka. Zagrijte ih u mikrovalnoj pećnici na visokoj temperaturi dok ne omekšaju, oko dvije minute. Kad se ohlade, procijedite višak tekućine.
U većoj posudi mikserom umutite jaje i dvije žlice šećera. Miksajte srednjom brzinom dok ne poprime blijedu boju, oko dvije minute. Umiješajte rastopljeni maslac, jabukovaču i vaniliju.
U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol i 200 grama šećera. Postupno dodajte mješavinu brašna u smjesu jaja naizmjenično s mlijekom. Počnite i završite s mješavinom brašna, miješajući samo dok se ne sjedini nakon svakog dodavanja.
Odvojite šalicu dobivenog tijesta i prebacite ga u čistu posudu. Dodajte mu žumanjke. Pažljivo umiješajte 3/4 jabuka, ostatak ostavite sa strane. Tijesto sa žumanjkom rasporedite u pripremljeni pleh. Prelijte ga preostalim tijestom i zagladite lopaticom. Utisnite preostale jabuke na vrh pa pospite bademima.
Stavite kalup na plosnati lim za pečenje kako biste spriječili curenje sokova. Pecite na donjoj trećini pećnice oko 30 minuta. Potom labavo prekrijte kalup folijom i podignite kolač na srednju rešetku. Pecite oko 35 minuta, tj. dok čačkalica ubodena u sredinu ne izađe čista.
Pečeni kolač ostavite u kalupu dok se ne ohladi. Prođite nožem oko rubova da ga lakše izvadite i izbjegnete raspadanje. Pustite da se potpuno ohladi. Po želji, poslužite uz kuglicu sladoleda od vanilije.
Foto: Instagram