Kreće sezona berbe svježeg graška, zdrave i fine namirnice koja pomaže u očuvanju linije. Zrnata mahunarka puna je prijeko potrebnih vitamina i minerala te odlična baza za izradu raznih jela. Isprobajte recept za brzinske tortelline u umaku od mascarponea i graška…
Ako često osjećate umor, obavezno u uključite grašak u prehranu. Njegovi nutrijenti održavaju energiju unutar ćelija organizma. Također, ovo povrće tijelu osigurava i velike razine prijeko potrebnog vitamina C, a efikasan je i kao antioksidans.
Betakaroten, provitamin vitamina A koji se nalazi u grašku pridonose i zdravlju kože te bržem tamnjenju. Ako ljeti želite brže i zdravije ‘uhvatiti’ boju, nipošto nemojte izostaviti ovu namirnicu s jelovnika.
Nedostaje li vam ideje kako pripremati grašak, spojite ga s tortellinima u kremastom umaku od mascarponea. Recept donosimo u nastavku.
RECEPT
Sastojci:
manji luk
režanj češnjaka
200 g kuhane šunke
pola vezice peršina ili bosiljka
45 g maslaca
30 g brašna
300 ml vrhnja
150 ml povrtnog temeljca
prstohvat muškatnog oraščića
lovorov list
200 g mascarponea
200 g graška
500 g tortellina po izboru
sol i papar
Postupak:
Usitnite luk i češnjak. Šunku narežite na sitne kockice. Bosiljak ili peršin operite, otresite i otkinite listiće. Zagrijte maslac u velikom loncu pa pirjajte luk i češnjak dok ne postanu prozirni.
Dodajte brašno i kratko pirjajte. Umiješajte vrhnje i temeljac. Začinite muškatnim oraščićem, solju i paprom te dodajte lovorov list. Pustite da se krčka oko pet minuta stalno miješajući.
U umak ubacite mascarpone, šunku, grašak i tortelline. Kuhajte oko pet minuta i povremeno promiješajte. Uklonite lovorov list pa ponovno začinite solju i paprom. Po želji, prije posluživanja pospite svježim bosiljkom.
Foto: Instagram