Dolazak proljeća označio je početak sezone raznog voća, povrća i začina. Među njima je i medvjeđi luk – pikantna biljka koju mnogi vole dodavati omiljenim jelima. Ako ne znate kako ga iskoristiti, ubacite ga u brzu i finu tjesteninu s cherry rajčicama…
Medvjeđi luk raste po sjenovitim i vlažnim šumama, uz šumske putove i potoke. Obiluje prijeko potrebnim nutrijentima, a zbog neodoljive arome koristi se kao dodatak salatama, juhicama i raznovrsnim umacima.
Čisti krv od nagomilanih otrova i tako sprječava razne tegobe. Odlično je sredstvo protiv prekomjerne sluzi u dišnim organima. Usto, pomaže kod slabog apetita, bolesti jetre, upala mokraćnih kanala, probavnih smetnji i crijevnih parazita.
Smatra se da medvjeđi luk poboljšava pamćenje te pomaže kod vrtoglavice i pritiska u glavi. Zato ga mnogi vole konzumirati tijekom proljeća, ne bi li umanjili osjećaj umora. Ako ga i vi volite, ubacite ga u brzu tjesteninu s rajčicama čija priprema traje svega 15-ak minuta.
RECEPT
Sastojci:
400 g tjestenine
40 g maslaca
40 g ribanog parmezana
sol i papar
100 g cherry rajčica
vezica medvjeđeg luka
Postupak:
Skuhajte tjesteninu al dente. Ocijedite je i sačuvajte malo vode od u kojoj se kuhala. U tavi rastopite maslac pa umiješajte prepolovljene cherry rajčice i medvjeđi luk. Kratko ih pirjajte da puste aromu.
Dodajte žlicu vode u kojoj se kuhala tjestenina. Začinite solju i paprom. Umiješajte tjesteninu i parmezan. Po želji, slobodno dodajte još sačuvane vode kako biste postigli željenu gustoću umaka. Poslužite toplo.
Foto: Instagram