Početak tjedna obilježit će novogodišnji partyji s kojima uglavnom uvijek dolazi i – mamurluk. Neugodne posljedice alkohola možete ublažiti hidratacijom i hranom. U nastavku donosimo recept za bogatu juhu s njokima, piletinom i povrćem koja će vas vratiti u život nakon tulumarenja…
Ako planirate dočekati 2024. godinu na plesnom podiju ili privatnoj zabavi, najbolje je unaprijed pripremiti ručak za sutrašnji dan i tako umanjiti patnju koja dolazi pod ruku s mamurlukom.
Jela na žlicu idealan su odabir ako si želite pomoći nakon pretjeranog unosa alkohola. Da bi bila okrepljujuća i ukusna, juha ne mora biti komplicirana ni skupa za izradu. Predlažemo ovu jednostavnu varijantu u kojoj glavne uloge igraju krumpirovi njoki, piletina i povrće.
RECEPT
Sastojci:
2 žlice maslinovog ulja
glavica luka
4 mrkve
manji korijen celera
2 žlice maslaca
2 žlice brašna
350 g pilećih prsa
3 režnja češnjaka
žlica mješavine mediteranskog bilja
svježi timijan
sol i papar
litra povrtnog temeljca ili vode
120 g mladog špinata
konzerva kokosovog mlijeka
100 g ribanog parmezana
450 g njoka od krumpira
Postupak:
U velikom loncu zagrijte maslinovo ulje i pržite sitno nasjeckani luk oko pet minuta. Dodajte kockice mrkve i celera pa pirjajte još par minuta. Ubacite maslac i pustite ga da se otopi. Umiješajte brašno i pirjajte oko minute da dobijete zapršku.
Dodajte piletinu, češnjak, začinsko bilje, majčinu dušicu i po prstohvat soli i papra. Sve promiješajte i ulijte temeljac ili vodu. Ubacite pileća prsa i kuhajte na srednje jakoj vatri oko 20 minuta. Izvadite piletinu, natrgajte je s pomoću dvije vilice i vratite u juhu.
Dodajte špinat, kokosovo mlijeko, pola parmezana i njoke. Neka sve lagano kuha pet minuta. Ako volite malo rjeđu juhu, samo dolijte još malo vode. Juhu poslužite posutu preostalim parmezanom.
Foto: Instagram