Knedle ste sigurno ste jeli bezbroj puta, no jeste li ikada probali gnude? Riječ je o talijanskom jelu specifičnom za toskansku regiju koje mnogi opisuju kao njoke od sira. Ako ih želite probati, u nastavku donosimo recept za ukusne gnude od špinata i ricotte…
Za razliku od klasičnih njoka koje se pripremaju s krumpirom, tijesto od kojih se rade gnudi na bazi je brašna. Teksturom nalikuju nadjevu za raviole, a Talijanima su omiljeni jer se mogu pripremati na razne načine i bez puno muke.
Ako ikada pripremite više okruglica nego što možete pojesti, slobodno ih zamrznite i ostavite za neki drugi dan. Najprije ih zaledite na pladnju pa prebacite u vrećicu. Zamrznute gnude ne treba prethodno otapati već ih se odmah stavlja kuhati u kipuću vodu.
S obzirom na to da pršte od aroma, ove fine knedle najčešće se poslužuju s jednostavnim umacima. Pronašli smo fantastičan recept za gnude od špinata i ricotte koji se sjajno slažu s maslacem začinjenim kaduljom ili laganim umakom od rajčice.
RECEPT
Sastojci:
600 g svježeg mladog špinata
300 g ricotte
50-80 g brašna
2 žumanjka
50 g naribanog parmezana
sol, papar i muškatni oraščić po ukusu
Postupak:
Špinat operite pa ga kuhajte 3-5 minuta da omekša. Ocijedite ga i stavite na čistu kuhinjsku krpu. Iscijedite što više vode. Špinat umotan u krpu ostavite na cjedilu iznad zdjele s utegom na vrhu barem sat vremena.
Ricottu ocijedite i osušite kuhinjskim papirom. Ocijeđeni špinat sitno nasjeckajte oštrim nožem pa ga pomiješajte sa sirom. Ubacite žumanjke, parmezan, sol, papar i muškatni oraščić. Postupno dodajte brašno dok ne dobijete meku, ali ne preljepljivu smjesu.
Ovisno o vlažnosti ricotte, ponekad ne morate dodati cijelu količinu brašna. Imajte na umu da previše brašna gnude čini žilavima i teškima za žvakanje. Pokrijte smjesu krpom pa je ostavite u hladnjaku na dva sata.
Pleh obložite papirom za pečenje te ga pospite brašnom. Izvadite smjesu iz hladnjaka i oblikujte knedle. Uzimajte žlicu po žlicu smjese i rukama je razvaljajte u kuglicu. Stavite kuglicu i pobrašnjeni pleh i ponovite postupak s ostatkom tijesta.
Zakuhajte veliki lonac posoljene vode. U njoj kuhajte gnude. Nemojte staviti previše knedli u lonac odjednom. Kada isplivaju na vrh, gnude izvadite šupljikavom žlicom i stavite u nauljenu zdjelu. Poslužite s maslacem i kaduljom ili blagim umakom od rajčice.
Foto: Instagram