Tijekom ljetnih mjeseci mnogi se okreću jelima koja ne zahtijevaju puno vremena ni truda. Ako izbjegavate stajanje za štednjakom, a želite jesti nešto ukusno, nutritivno bogato i jednostavno za pripremu, složenac od kobasica i palente s jajima i povrćem oborit će vas s nogu…
Osim laganih salata, jela iz pećnice najpraktičnije su rješenje za vrijeme vrućih dana. U ovu skupinu spadaju i aromatični složenci koji se mogu pripremati na mali milijun načina. Volite li ih, imamo savršen recept za vas.
Riječ je o božanstvenom brzinskom složencu na bazi kobasica i palente koje upotpunjavaju jaja i sočno povrće. Možete ga jesti u bilo koje doba dana i ponijeti na posao ili plažu jer je jednako ukusan čak i kada se ohladi.
RECEPT
Sastojci:
750 ml vode
250 ml vrhnja
2 žlice maslaca
žličica Vegete
180 g palente
200 g ribane gaude
100 g ribanog parmezana
8 jaja
250 g kobasice po izboru
glavica luka
8 cherry rajčica
50 g svježeg špinata
papar i sol
Postupak:
Zagrijte pećnicu na 180°C i lagano namastite vatrostalnu posudu. U lonac stavite vodu, vrhnje, žlicu maslaca i Vegetu, promiješajte i pustite da zakuha. Umiješajte palentu i kuhajte na laganoj vatri 10 minuta. Uklonite s vatre i ostavite da se malo ohladi, oko 15 minuta.
Umiješajte 150 grama gaude i 50 grama parmezana. Ostavite da odstoji još pet minuta pa umiješajte i dva jaja. Zagrijte preostalu žlicu maslaca na tavi. Kobasicu ogulite, narežite na kockice i ubacite u tavu s nasjeckanim lukom. Pirjajte oko pet minuta pa uklonite s vatre.
Smjesu od palente izlijte u vatrostalnu posudu i poravnajte. Po vrhu rasporedite preostalu gaudu i parmezan. Dodajte kobasice s lukom i pecite oko 20 minuta.
Izvadite jelo iz pećnice i ubacite rajčice prerezane na pola. Razbijte još šest jaja na vrh pazeći da se žumanjak ne razlije. Lagano posolite i pecite još 12-15 minuta. Prije posluživanja, pospite grubo nasjeckanim špinatom i crnim paprom.
Foto: Instagram