Sigurno ste već čuli za clafoutis – tradicionalni francuski desert s voćem. S obzirom na to da je vrlo jednostavan i brz za pripremu, bila bi prava šteta da se ne okušate u izradi ovog kolača. Ako u kuhinji već imate breskve i bademe, definitivno morate probati recept koji donosimo u nastavku…
Francuski desert clafoutis vuče korijene iz regije Limousin. Karakterizira ga gusta, sočna tekstura u kombinaciji s voćem, a mnogi ga opisuju kao palačinku iz pećnice. Ova slastica vrlo je jednostavna za izradu, što je čini idealnim rješenjem za vruće dane.
Clafoutis se najčešće radi s višnjama ili trešnjama, no u posljednje vrijeme sve su popularnije i varijante s drugim voćem. Pronašli smo brz i jednostavan recept za francuski klasik s breskvama i bademima koji vas neće dugo zadržati u kuhinji.
RECEPT
Sastojci:
70 g brašna
3 jaja
200 g jogurta
40 g vanilin šećera
200 g breskvi
šaka badema u listićima (ili sjeckanih)
Postupak:
Zagrijte pećnicu na 180°C. U posudi pomiješajte jogurt, jaja, brašno i vanilin šećer. Miješajte dok ne dobijete homogenu smjesu. Nasjeckajte breskve na kockice pa ih ubacite u prethodno pripremljenu smjesu.
Sve lagano promiješajte, pospite bademima i prebacite u namašćeni kalup. Idealno je koristiti silikonski kalup, no ako ga nemate, možete upotrijebiti metalni. Pospite bademima i pecite 35-40 minuta. Po želji, poslužite uz kuglicu sladoleda.
Foto: Instagram