Patlidžan je jedna od namirnica kojima mnogima nije baš draga, no zbog bogatog nutritivnog sastava, svakako biste je trebali uvrstiti u svoj jelovnik. Ako tražite jelo na bazi ovog povrća koje bi se moglo svidjeti svima, u nastavku donosimo recept za rolice od patlidžana s ricottom i limunom u umaku od rajčice…
Patlidžan je povrće koje pruža niz jedinstvenih zdravstvenih prednosti. Ova namirnica može pomoći u prevenciji osteoporoze, ublažiti simptome anemije te poboljšati kognitivne funkcije i zdravlje kardiovaskularnog sustava.
Izvrsna ljekovita svojstva patlidžana dolaze upravo iz njegove nutritivne vrijednosti. Obiluje vitaminom C, K, B6, tiaminom, niacinom, magnezijem, fosforom, bakrom, dijetalnim vlaknima, folnom kiselinom, kalijem i manganom.
Ako ne preferirate okus patlidžana, ali tražite način kako ga uvrstiti u prehranu u malo drugačijem ruhu, iskoristite ga za pripremu aromatičnih zapečenih rolica s ricottom, limunom i rajčicama.
RECEPT
Sastojci:
4 žlice maslinovog ulja
2 patlidžana
30 g maslaca
nekoliko listova kadulje
2 režnja češnjaka
400 g konzervirane sjeckane rajčice
250 g ricotte
korica i sok jednog limuna
75 g parmezana
šaka listova bosiljka
Postupak:
Zagrijte pećnicu na 200ºC. Premažite dva lima za pečenje s po dvije žlice ulja. Patlidžan narežite na ploške debljine oko 7 mm i rasporedite po plehovima. Premažite uljem i začinite pa pecite 15-18 minuta, dok ne porumeni.
U lončić stavite maslac, kadulju i češnjak. Pirjajte na laganoj vatri oko dvije minute dok ne poprime zlaćanu boju. Dodajte rajčice i pola konzerve vode. Začinite i pustite da smjesa prokuha.
Potom smanjite vatru i kuhajte još 10-15 minuta kako bi se salsa zgusnula. Za to vrijeme, u drugu posudu stavite ricottu, dodajte joj koricu i sok limuna te pola količine parmezana. Začinite solju i paprom pa dobro promiješajte.
Kada je patlidžan gotov, ostavite ga da se ohladi oko pet minuta. Izlijte umak od rajčice protvan (najbolje promjera oko 24 cm x 18 cm). Na širi kraj svake kriške patlidžana stavite žlicu smjese od ricotte i smotajte u rolice.
Rolice poslažite u protvan na smjesu od rajčica. Natrgajte bosiljak, pospite ga na vrh, pokapajte preostalim uljem i dodajte ostatak parmezana. Pecite 25-30 minuta, to jest dok vrh ne porumeni. Prije posluživanja, ostavite rolice da se malo ohlade.
Foto: Instagram