Tijekom proljetnih dana imamo priliku uživati sezonskom zelenom povrću, poput mladog luka i špinata. Ako volite ove dvije namirnice, spojite ih u aromatični pesto i poslužite uz tjesteninu i kremastu burratu. Recept donosimo u nastavku…
Mladi luk jedan je od zelenih vjesnika proljeća i neizostavan dio raznih povrtnih jela. Osim što osvaja okusom, ova namirnica iznimno je korisna za zdravlje organizma jer obiluje prijeko potrebnim vitaminima, mineralima i antioksidansima.
Ovo povrće snižava kolesterol, sprječava otvrdnjavanje krvnih žila i povećava njihovu elastičnost. Usto, bogat je sumporom, bakrom, fosforom, kalijem, magnezijem, kalcijem, kromom i manganom te polifenolom kvercetinom.
Iako se može pripremati na razne načine, za maksimum zdravstvenih dobrobiti, najbolje je ga jesti u sirovom obliku s dugim zelenim listovima. Iskoristite mladi luk za izradu finog pesta koji dobiva poseban sjaj u kombinaciji s tjesteninom i burratom.
RECEPT
Sastojci:
3 šalice nasjeckanog špinata
3/4 šalice sitno nasjeckanog mladog luka
1/2 šalice svježih listova metvice
2 žlice oraha, pistacija ili badema
3/4 šalice maslinovog ulja
žličica soli
1/2 žličice svježe mljevenog papra
burrata (količina po potrebi)
tjestenina (količina po potrebi)
Postupak:
U blender ubacite sve sastojke za pesto osim maslinovog ulja i pokrenite ga na srednju brzinu. Dok se sastojci blendaju, kroz otvor na vrhu polako ulijevajte maslinovo ulje.
Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju. Kada je gotova, ocijedite je, ali nemojte bacati svu vodu u kojoj se kuhala. Vratite tjesteninu u lonac, dodajte joj nekoliko žlica pesta i malo vode od kuhanja.
Sve dobro promiješajte, stavite na laganu vatru oko dvije minute pa prebacite u tanjur. Na sredinu dodajte komad burrate i zalijte s par kapi limunovog soka. Po želji, na vrh pospite i malo ribanog parmezana.
Foto: Instagram