Make your day different

Logo Cover

RECEPT: Lisnati ‘jastučići’ s višnjama i kremom od sira savršen su proljetni desert! Uspjet će vam čak i ako niste vješti u izradi slastica

Lisnato tijesto idealno je za pripremu jednostavnih slastica koje obožavaju i mali i veliki. S obzirom na to da se ova namirnica slaže s raznim voćem i dodacima, poigrajte se s kombinacijom slatkog i kiselog te pripremite neodoljive ‘jastučiće’ punjene kremom od sira i višnjama…

Malo tko može odoljeti zovu finih nadjevenih peciva koja se tope u ustima, a nije ih teško napraviti u vlastitom domu. Ovom opisu savršeno odgovaraju i ‘jastučići’ od lisnatog tijesta s kremastim punjenjem od sira i višnjama.

@bakesbybrownsugar

Ovi zalogajčići oduzet će vam oko sat vremena, ali su vrlo jednostavni za izradu i ne zahtijevaju posebne kulinarske vještine. Ako vam je sama pomisao na njih već izmamila zazubice, isprobajte recept koji donosimo u nastavku.

RECEPT

Sastojci:

250 g lisnatog tijesta
400 g višanja (kompot)
100 g šećera
žlica gustina
žlica limunovog soka
žličica ekstrakta vanilije
+ jaje za premazivanje tijesta

Nadjev od sira:

50 g šećera
žlica limunove korice
85 g krem sira
1 žumanjak

Glazura od limuna:

60 g šećera u prahu
žlica limunovog soka
2 žlice mlijeka

@keep_calm_and_eat_icecream

Postupak:

Zagrijte pećnicu prema uputama na pakiranju lisnatog tijesta. Ocijedite višnje tako da tekućinu izlijete u dublju tavu. Dodajte joj 100 grama šećera, stavite na laganu vatru i zakuhajte. U zdjelici pomiješajte limunov sok i gustin pa i to ubacite u tavu.

Pustite smjesu da prokuha na srednje jakoj vatri. Kuhajte neprekidno miješajući oko jednu minutu dok se glazura od soka višanja ne zgusne i ne izgubi okus kukuruznog škroba. Dodajte ocijeđene višnje i kuhajte još minutu pa uklonite sa štednjaka.

@inesananasehortela

Prebacite smjesu od višanja u zdjelu i pustite je da se ohladi na sobnoj temperaturi. Za to vrijeme pripremite nadjev od sira. U posudi pomiješajte šećer i limunovu koricu da se dobro sjedine. Ubacite sir i miksajte na srednjoj brzini dok smjesa ne postane kremasta.

Dodajte žumanjak pa nastavite miksati srednjom brzinom dok se smjesa ne postane jednolična, to jest oko 30 sekundi. Žlicom ostružite dno i rubove zdjele kako biste bili sigurni da su svi sastojci pomiješani. Stavite kremu u hladnjak dok ne dođe red na pečenje.

Stavite lisnato tijesto na radnu površinu. Izrežite kvadrate dimenzija cca. 8×8 centimetara. Razmutite jaje, premažite svaki kvadrat te ih lagano izbodite vilicom. Ohladite ih u hladnjaku 15-ak minuta i obložite lim papirom za pečenje. Prebacite kvadrate od lisnatog tijesta na lim.

@bakesbybrownsugar

U sredinu svakog kvadrata stavite žlicu nadjeva od krem sira. Pecite lisnato tijesto 10-ak minuta, odnosno dok se ne digne i rubovi ne postanu zlatno-smeđi. I sir će se malo dignuti.

Nakon što izvadite lisnate ‘jastučiće’ iz pećnice, pustite ih da odstoje oko pet minuta da se sir spusti pa ih prebacite na rešetku ili pladanj i hladite još 15 minuta.

Potom na vrh svakog kvadrata stavite žlicu nadjeva od višanja. Pripremite glazuru od limuna. Pomiješate sve sastojke i miješajte dok ne dobijete homogenu smjesu. Prelijte svaki ‘jastučić’ glazurom i poslužite.

Foto: Instagram



HZZO
Merkur


hogwarts

Slični članci