Lisnato tijesto idealno je za pripremu jednostavnih slastica koje obožavaju i mali i veliki. S obzirom na to da se ova namirnica slaže s raznim voćem i dodacima, poigrajte se s kombinacijom slatkog i kiselog te pripremite neodoljive ‘jastučiće’ punjene kremom od sira i višnjama…
Malo tko može odoljeti zovu finih nadjevenih peciva koja se tope u ustima, a nije ih teško napraviti u vlastitom domu. Ovom opisu savršeno odgovaraju i ‘jastučići’ od lisnatog tijesta s kremastim punjenjem od sira i višnjama.
Ovi zalogajčići oduzet će vam oko sat vremena, ali su vrlo jednostavni za izradu i ne zahtijevaju posebne kulinarske vještine. Ako vam je sama pomisao na njih već izmamila zazubice, isprobajte recept koji donosimo u nastavku.
RECEPT
Sastojci:
250 g lisnatog tijesta
400 g višanja (kompot)
100 g šećera
žlica gustina
žlica limunovog soka
žličica ekstrakta vanilije
+ jaje za premazivanje tijesta
Nadjev od sira:
50 g šećera
žlica limunove korice
85 g krem sira
1 žumanjak
Glazura od limuna:
60 g šećera u prahu
žlica limunovog soka
2 žlice mlijeka
Postupak:
Zagrijte pećnicu prema uputama na pakiranju lisnatog tijesta. Ocijedite višnje tako da tekućinu izlijete u dublju tavu. Dodajte joj 100 grama šećera, stavite na laganu vatru i zakuhajte. U zdjelici pomiješajte limunov sok i gustin pa i to ubacite u tavu.
Pustite smjesu da prokuha na srednje jakoj vatri. Kuhajte neprekidno miješajući oko jednu minutu dok se glazura od soka višanja ne zgusne i ne izgubi okus kukuruznog škroba. Dodajte ocijeđene višnje i kuhajte još minutu pa uklonite sa štednjaka.
Prebacite smjesu od višanja u zdjelu i pustite je da se ohladi na sobnoj temperaturi. Za to vrijeme pripremite nadjev od sira. U posudi pomiješajte šećer i limunovu koricu da se dobro sjedine. Ubacite sir i miksajte na srednjoj brzini dok smjesa ne postane kremasta.
Dodajte žumanjak pa nastavite miksati srednjom brzinom dok se smjesa ne postane jednolična, to jest oko 30 sekundi. Žlicom ostružite dno i rubove zdjele kako biste bili sigurni da su svi sastojci pomiješani. Stavite kremu u hladnjak dok ne dođe red na pečenje.
Stavite lisnato tijesto na radnu površinu. Izrežite kvadrate dimenzija cca. 8×8 centimetara. Razmutite jaje, premažite svaki kvadrat te ih lagano izbodite vilicom. Ohladite ih u hladnjaku 15-ak minuta i obložite lim papirom za pečenje. Prebacite kvadrate od lisnatog tijesta na lim.
U sredinu svakog kvadrata stavite žlicu nadjeva od krem sira. Pecite lisnato tijesto 10-ak minuta, odnosno dok se ne digne i rubovi ne postanu zlatno-smeđi. I sir će se malo dignuti.
Nakon što izvadite lisnate ‘jastučiće’ iz pećnice, pustite ih da odstoje oko pet minuta da se sir spusti pa ih prebacite na rešetku ili pladanj i hladite još 15 minuta.
Potom na vrh svakog kvadrata stavite žlicu nadjeva od višanja. Pripremite glazuru od limuna. Pomiješate sve sastojke i miješajte dok ne dobijete homogenu smjesu. Prelijte svaki ‘jastučić’ glazurom i poslužite.
Foto: Instagram