Kad ste u nedoumici oko deserta, čokolada uvijek pali. Umjesto klasične čokoladne torte, svojim ukućanima i gostima priredite pravu eksploziju okusa u obliku osvježavajućeg i kremastog kolača. Riječ je o čokoladnom cheesecakeu s cimetom koji će planuti sa stola u treptaju, a nije skup ni kompliciran za izradu…
Sočni i moćni cheesecake jedna je od kolača koji se može pripremati na bezbroj načina i obogatiti raznim zanimljivim dodacima. Ako obožavate čokoladne deserte, pronašli smo recept za verziju koja će vas zasigurno oboriti s nogu.
Ova torta od sira u sebi sadrži cimet, kakao i čokoladu te se topi u ustima. Uspjet će čak i onima koji nemaju puno iskustva s izradom slastica, a sve sastojke vjerojatno već imate kod kuće. Recept donosimo u nastavku.
RECEPT
Za podlogu:
250 g mljevenog keksa po izboru (Digestive, Petit…)
20 g kakaa
140 g maslaca
žlica cimeta
Za kremu:
4 jaja
200 g čokolade za kuhanje
130 g smeđeg šećera
prstohvat soli
žličica arome vanilije
20 g gustina
20 g kakaa
200 g kiselog vrhnja
700 g krem sira
Za glazuru:
150 g čokolade
100 ml slatkog vrhnja
kakao za posipanje
Postupak:
U posudi pomiješajte mljevene kekse, kakao i cimet. Maslac otopite na laganoj vatri ili u mikrovalnoj pećnici i ostavite ga se malo ohladi. Potom ga dodajte u posudu sa suhim sastojcima.
Sjedinite u homogenu smjesu pa istresite na dno namašćenog kalupa za torte. Podlogu od keksa dobro utisnite u kalup i pecite dvije-tri minute u pećnici zagrijanoj na 180°C. Otopite čokoladu na pari i pustite je da se malo ohladi.
Jaja pjenasto umutite sa šećerom pa dodajte sol, ekstrakt vanilije, gustin i kakao u prahu. Dobro izmiksajte i ubacite otopljenu čokoladu. Opet sve dobro umutite. Naposljetku, dodajte krem sir i kiselo vrhnje pa još jednom izmiksajte smjesu kako bi se svi sastojci sjedinili.
Čokoladnu smjesu izlijte preko podloge od keksa i sve pecite oko 50 minuta na 150°C. Pečeni cheesecake najprije ohladite na sobnoj temperaturi pa ga prebacite u hladnjak.
Pripremite glazuru tako da čokoladu i slatko vrhnje otopite na laganoj vatri. Ohlađeni kolač prelijte čokoladnom glazurom i pospite s malo kakaa pa još kratko vratite u hladnjak da se dodatno stisne.
Foto: Instagram