Iako je na tržištu prisutan u svim godišnjim dobima, kelj spada u jesensko i zimsko povrće te je kao takav najukusniji i najbogatiji nutrijentima kada dođu hladni dani. Ova namirnica može se pripremati na razne načine i poprimiti sasvim novu dimenziju okusa kada se obogati ukusnim dodacima. Isprobajte krem juhu od kelja s kobasicom i slaninom – izmamit će zazubice i onima koji ne vole ovo povrće…
Kelj se često naziva ‘kraljem kalcija’, a trenutno se nalazi na top 10 ljestvici zdravih namirnica. Bogat je izvor vitamina A i vitamina C, željeza, luteina te prehrambenih vlakana, stoga ga nipošto ne biste trebali izostaviti s jelovnika.
Sadrži velike količine kalija, sedam puta je bogatiji beta karotenom od brokule te čak jedanaest puta bogatiji luteinom. Vitamin A i lutein, koji su u velikoj mjeri prisutni u kelju, prepoznati su kao nutrijenti koji štite zdravlje očiju.
Usprkos tome što je izrazito zdrav, mnogi nisu ljubitelji kelja zbog njegovog specifičnog okusa. Ako u obitelji imate izbirljivce, ovu namirnicu pripremite u obliku juhe s kobasicom i slaninom koja će ih privući i mirisom i izgledom.
RECEPT
Sastojci:
450 g kobasice po želji
1 veliki luk
3 češnja češnjaka
2 velika krumpira
5 kriški slanine (sitno nasjeckati)
4 i pol šalice pilećeg temeljca
3 šalice nasjeckanog kelja
1 i pol šalica vrhnja za šlag ili vrhnja za kuhanje
sol i papar
mljevena crvena paprika
Postupak:
Kobasicu nasjeckajte na sitne komadiće pa je ubacite u lonac i pirjajte kako bi pustila masnoću. Ako izađe previše masnoće, žlicom uklonite dio. Dodajte nasjeckani luk, češnjak i krumpir narezan na kockice pa sve dinstajte nekoliko minuta.
Ulijte pileći temeljac i vodu. Pustite da juha zavrije. Smanjite vatru na srednju jačinu i kuhajte 8-10 minuta, odnosno dok krumpir ne omekša. Umiješajte sitno nasjeckanu slaninu, kelj i vrhnje. Začinite solju, paprom i mljevenom crvenom paprikom. Kuhajte još 2-3 minute i poslužite toplo.
Foto: Instagram