S dolaskom Adventa mnogi su već počeli planirati jelovnik za blagdanski stol, ali i razmišljati o kolačima koji će ih obilježiti. U moru tradicionalnih deserata bez kojih ne možemo zamisliti Božić, pravo je osvježenje poslužiti nešto malo drugačije, ali da je u skladu s okusima i mirisima koji se vežu uz ovo doba godine. Ovom opisu savršeno odgovara i Speculaas cheesecake s karamelom, a recept potražite u nastavku…
Miris cimeta, kuhanog vina i grančica borova već je zavladao ulicama gradova diljem Lijepe naše. Pored ovakve atmosfere, nemoguće je ne razmišljati o hrani koju ćemo pripremati za nadolazeći Božić, a kolači su neizostavan dio te priče.
Ako ste u potraži za malo drugačijom slasticom koja će se savršeno uklopiti na svaki blagdani stol i postati adut svečanog jelovnika, imamo idealan recept. Riječ je o bezobrazno ukusnom i kremastom cheesecakeu sa Speculaas keksima i karamelom kojeg će se tražiti komad više.
RECEPT
Za bazu:
130 g maslaca
250 g Speculaas ili Lotus keksa
Za kremu:
1000 g krem sira
250 g šećera
5 jaja
35 g brašna
250 g kiselog vrhnja
2 žličice cimeta
3 žličice vanilin šećera
Za karamel:
250 g karamel bombona
50 ml vrhnja
Postupak:
Namastite kalup promjera 25 centimetra. U blenderu ili pomoću vrećice i valjka usitnite kekse da budu poput praha, pomiješajte ih s otopljenim maslacem i utisnite u kalup. Dobivenu bazu ostavite da se hladi kako bi se stisnula.
Zagrijte pećnicu na 160°C (ventilator). Krem sir lagano promiješajte da postane gladak. U njega ubacite ostale sastojke i miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Izlijte je prethodno pripremljenu bazu i lagano udarite kalupom od radnu površinu kako bi mjehurići zraka nestali.
Cheesecake pecite sat vremena. Nakon pola sata pečenja, izvadite ga iz pećnice, pustite da se malo prohladi pa ponovno vratite peći još 30 minuta kako kolač ne bi pucao. Za to vrijeme, pripremite karamel kremu.
Ulijte vrhnje u lončić, ubacite karamel bombone kuhajte ih na laganoj vatri dok ne dobijete homogenu smjesu. Pustite je za zakuha, uklonite s vatre i ostavite da se ohladi.
Ohlađeni karamel umak prelijte preko cheesecakea. Po želji, na vrh kolača pospite još smrvljenih keksa i ukrasite pa ostavite se potpuno ohladi (najbolje preko noći).
Foto: Instagram