Ljubitelji slastica s voćem uvijek teško odolijevaju desertima s jabukama. Postoji mali milijun načina na koji se ovaj jesenski plod može pretvoriti u neodoljive slatke zalogaje, a neki od njih ne zahtijevaju puno vremena ni truda. U nastavku donosimo recept za brze i jednostavne jabuke u lisnatom tijestu s tajnim sastojkom koji im daje posebnu aromu…
Jabuka obiluje vitaminima i pozitivno utječe na zdravlje krvožilnog sustava te, prema brojnim istraživanjima, smanjuje rizik od stvaranja ugrušaka i moždanog udara.
Za to su uvelike zaslužni katehin i epikatehin koji se u jabukama, za razliku od zelenog čaja, nalaze u lako iskoristivom obliku. Usto, ova voćka koristi zdravlju i funkciji dišnog sustava te smanjuje rizik za pojavu astme i bronhijalnu osjetljivost.
Ako obožavate ovaj jesenski plod u obliku slastica, imamo ideju kako ga možete pretvoriti u fenomenalan desert koji vam neće oduzeti puno vremena ni novca. Pronašli smo recept za jabuke u lisnatom tijestu s kardamomom – začinom koji će im dati ‘ono nešto’.
RECEPT
Sastojci:
1 paket svježeg lisnatog tijesta
4 manje jabuke (ovisno o veličini jabuka, količinu prilagodite tako da u potpunosti upotrijebite tijesto)
40 g maslaca
3 žlice smeđeg šećera
pola žličice kardamoma
Postupak:
Ako ne volite koru, jabuke ogulite i prerežite na pola. Polovice iskoristite kako biste izmjerili krugove od lisnatog tijesta. Kada položite polovicu jabuke na tijesto, ocrtajte krug tako da ostane 1-2 centimetra oko nje. Presavinite taj dio prema unutra kako biste deblji rub.
Polovice jabuka zarežite nožem, ali pazite da im ne prerežete dno, Moraju ostati cijele polovice kao na fotografiji. Posložite jabuke na prethodno pripremljene krugove od lisnatog tijesta te ih lagano utisnite u njih.
Zagrijte pećnicu na 180°C. Otopite maslac u mikrovalnoj ili lončiću i pustite ga da se ohladi. Dodajte smeđi šećer i kardamom. Dobivenom smjesom premažite jabuke i pecite ih 10-15 minuta, ovisno o jačini pećnice. Dobar tek!
Foto: Instagram