Ljubitelji morske hrane teško odlijevaju školjkama – kako zbog okusa, tako i zbog jednostavnosti pripreme. Uz dagnje, na tržnicama i u supermarketima mogu se kupiti i vongole kojima ne treba puno dodataka da bi dobile svoj puni sjaj. U nastavku donosimo recept za mediteranski klasik – špagete s vongolama, koje će vam oduzeti svega 15 minuta vremena…
Ako volite školjke, vongole biste svakako trebali uvrstiti u svoj jelovnik. Osim što su bogate proteinima, mineralima i vitaminima, sadrže vrlo malo masnoća, što ih čini idealnom namirnicom za osobe koje paze na figuru.
Poznate i kao kućice, ove male školjke zahtijevaju što jednostavniju pripremu zbog svoje nježne strukture pa se često pripremaju na buzaru, s bijelim ili crvenim vinom, tjesteninom, njokima, u rižotu ili na salatu.
Žudite li za daškom mora na tanjuru, ali nemate puno vremena za kuhanje, vongole su najbolje rješenje. Pronašli smo fantastičan i vrlo jednostavan recept za tjesteninu sa školjkama koji će uspjeti čak i početnicima.
RECEPT
Sastojci:
400 g špageta
700 g vongola (opranih i očišćenih)
4 žlice maslinovog ulja
2-3 češnja češnjaka (tanko narezanog)
manji svežanj peršina
1 žličica čili pahuljica
sol i papar
Postupak:
Tjesteninu skuhajte al dente i ocijedite, ali sačuvajte pola šalice vode u kojoj se kuhala. Zagrijte maslinovo ulje na tavi, ubacite tanko narezani češnjak te ga pirjajte dok ne poprimi smeđu boju. Ubacite čili pahuljice pa dinstajte još 15-ak sekundi.
Dodajte vongole u tavu i ulijte vodu u kojoj se kuhala tjestenina. Pojačajte vatru, poklopite tavu i kuhajte da se školjke otvore i otpuste svoje sokove. Vongole koje se nisu otvorile bacite.
U tavu dodajte tjesteninu i nasjeckani peršin, posolite i popaprite te polijte s nekoliko kapljica maslinovog ulja. Sve dobro promiješajte i poslužite toplo. Dobar tek!
Foto: Instagram