Sezona krušaka omiljena je mnogim slatkoljupcima jer ova voćka nudi pregršt mogućnosti kada je riječ o pripremi ukusnih deserata. Jedan od njih je i francuski klasik Poires Belle Hellene, to jest kruške lijepe Helene koji već desetljećima ne odlazi u zaborav. Ako volite spoj kiselkastog i slatkog, malo je reći da će vas recept u nastavku potpuno oduševiti…
Poire belle Hélène ili kruške lijepe Helene slastica je koju je izmislio Auguste Escoffier u Parizu u 19. stoljeću, a ime duguje operi Jacquesa Offenbacha ‘La belle Hélène’ koja se premijerno izvodila u prosincu 1864. u pariškom Théâtre des Variétés.
Slatke, zrele kruške ogule se i poširaju u bijelom vinu ili vodi s limunovim sokom i šećerom. Nakon što se ohlade, poslužuju se sa sladoledom od vanilije i vrućom rastopljenom čokoladom.
U Escoffierovo vrijeme ukrašavale su se s kandiranim ljubičicama, a danas postoje razni dodaci koji ovom receptu daju malo suvremeniji štih. Zanimljivo je istaknuti kako se ovaj desert već i dalje služi u finim restoranima diljem svijeta pa ga svakako vrijedi isprobati i u vlastitoj kuhinji.
RECEPT
Sastojci:
4 kruške
10 dag šećera
2 naranče
limunova korica
štapić cimeta
2 klinčića
15 dag čokolade u prahu
1 dl mlijeka
2 dl slatkog vrhnja
200 g otopljene čokolade
20 dag sladoleda od vanilije
Postupak:
Ogulite kruške, ali im nemojte otkinuti stapku. Zakuhajte ih s narančinim sokom, pola šećera, klinčićem, cimetom i limunovom koricom. Ulijte vode tek toliko da kruške budu prekrivene.
Kad voda provrije, smanjite vatru i sve kuhajte oko 15 minuta. Potom izdubite kruškama tvrdu sredinu. Za umak zagrijavajte čokoladu u mlijeku da se otopi. Istucite slatko vrhnje sa šećerom.
U svaku zdjelicu za posluživanje ovog deserta ulijte toplu kremu, stavite ohlađene kruške te dodajte sladoled i tučeno slatko vrhnje. Zalijte otopljenom čokoladom i odmah poslužite. Dobar tek!
Foto: Instagram