Uz jabuke i tikve, kruške su namirnica koja simbolizira jesen i uvijek se rado nađe na tanjuru svakog gurmana. Osim što je sočna i slasna, ova voćka sjajan je izvor važnih vitamina i minerala, a kada se sjedini s đumbirom i medom, postaje ljekovita slastica koja osvaja na prvi zalogaj…
Stigla je sezone kruške – ukusnog jesenskog ploda koji obiluje mnogim nutrijentima i lako se kombinira s raznim namirnicama. Ova voćka savršeno se slaže s đumbirom i medom, a ovaj spoj u Kini se tradicionalno koristi za liječenje i čuvanje zdravlja pluća.
Također, desert spravljen od ovih sastojaka konzumira se i kod upale grla, stoga je idealan za hladne dane kada je organizam podložniji prehladama. Ako vam se jede nešto slatko, a da je brzo gotovo, pripremite poširane kruške s medom, đumbirom i začinima.
RECEPT
Sastojci:
komadić đumbira (duljine oko 5 cm)
štapić cimeta
1 zvjezdasti anis
2 mahune kardamoma
4 šalice vode
4 kruške (sorte Boškova tikvica)
2-3 žlice meda
Postupak:
Zakuhajte vodu, oguljeni đumbir i začine. Pustite da sve kuha oko 10 minuta pa dodajte oguljene kruške i ostavite da se krčkaju još 20 minuta. Ocijedite kruške i začine pa ih ostavite sa strane.
Dodajte med i kuhajte dok smjesa postane poput sirupa. Kruške položite na tanjur, polijte dobivenim sirupom i pospite zobenim pahuljicama. Po želji, poslužite ih uz kuglicu sladoleda, skyr jogurt od vanilije ili smrznuti šlag.
Foto: Instagram