Sigurno ste već čuli za clafoutis – tradicionalni francuski desert koji se najčešće priprema s trešnjama, no možete se poslužiti i nekim drugim sličnim voćem. Kako je konačno stigla sezona šljiva, bila bi prava šteta da se ne okušate u izradi jednostavnog, jeftinog i jako ukusnog kolača koji vam neće oduzeti puno vremena…
Francuski desert clafoutis vuče korijene iz regije Limousin, a karakterizira ga gusta, sočna tekstura u kombinaciji s voćem. Popularna slastica vrlo je jednostavna za pripremu, a većinu sastojaka već sigurno imate kod kuće.
Iako se clafoutis se uglavnom radi s višnjama ili trešnjama, recept se može prilagoditi svačije ukusu i obogatiti nekim drugim voćem. S obzirom na to je u tijeku sezona šljiva, u nastavku donosimo recept u kojemu one igraju glavnu ulogu.
RECEPT
Sastojci:
350 g šljiva
3 jaja
pola šalice smeđeg šećera
2 žlice maslaca
2 žlice smeđeg šećera
2 žlice kiselog vrhnja
1 šalica hladnog mlijeka
60 g gustina
1 žličica ekstrakta vanilije
Postupak:
Zagrijte pećnicu na 180°C. Operite šljive, prerežite ih na pola te im izvadite koštice. U većoj tavi zagrijte maslac i dvije žlice smeđeg šećera. Dodajte im šljive okrenute unutrašnjom stranom prema dolje pa ih i pržite oko pet minuta. Povremeno protresite tavu kako se ne bi zalijepile, a kada su gotove, ostavite ih sa strane.
Pjenasto umutite jaja s pola šalice smeđeg šećera, dodajte i vaniliju i dobro umućeno mlijeko s gustinom. Na podmazani protvan rasporedite šljive okrenute unutrašnjom stranom prema gore, prelijte ih pripremljenom smjesom i sve pecite oko 45 minuta, to jest dok ne poprimi zlatno-smeđu boju.
Foto: Instagram