Hladne juhe idealno su ljetno jelo jer, osim što će vas rashladiti, osigurat će vam sve potrebne hranjive sastojke. Postoji mali milijun recepata za ovu kremastu i osvježavajuću deliciju, no ponekad se ipak valja vratiti bezvremenskom klasiku – gazpachu. U nastavku donosimo najbolji recept za tradicionalno španjolsko jelo koje možete ponijeti i na plažu…
Gazpacho je juha od povrća koja se servira hladna, a za njenu pripremu vam treba svega petnaestak minuta. Ovo jelo radi se od svježih rajčica, paprika i krastavca uz dodatak češnjaka, kruha i začina.
Povrće u gazpachu se koristi sirovo, bez prethodne obrade, zbog čega juha može imati nešto rustikalniji okus. Osim što je vrlo ukusna, ova juha je izrazito zdrava i puna vode iz povrća, što je čini savršenim ljetnim jelom.
Kako je gazpacho nije potrebno podgrijavati, možete unaprijed pripremiti veće količine i pohraniti ih u teglice za kasnije. Također, takvog ga možete ponijeti na plažu ili posao te si osigurati zdrav obrok bez puno truda i troška.
RECEPT
Sastojci:
1 kg zrelih rajčica
1 crvena paprika
1 zelena paprika
1 krastavac
2 mlada luka
2 češnja češnjaka
2 žlice octa
nekoliko listića bosiljka
75 g starog kruha
Postupak:
Rajčice ogulite pa ih narežite na kockice. Krastavac s korom, paprike, češnjak i mladi luk također narežite i pomiješajte u velikoj zdjeli. Povrću dodajte kruh te sve začinite solju i paprom. Potom ubacite ocat i malo maslinovog ulja. Promiješajte rukama, stiščući sve sastojke.
Po želji, mješavinu ostavite da se marinira preko noći. Ubacite je u blender s nekoliko kockica leda i dobro izmiksajte. Kušajte i eventualno dodatno začinite. Juha bi trebala biti prilično gusta, a gustoću možete prilagoditi vodom ili maslinovim uljem.
Foto: Instagram