Palačinke su jedno od jela koje malo kome može dosaditi. Osim što su ukusne, mogu se pripremati na mali milijun načina – bilo slatkih ili slanih, a nema varijante koja istinskom slatkoljupcu neće izmamiti zazubice. U tijeku je sezona bobičastog voća pa je iskoristite za pripremu ružičastih palačinki u kojima glavnu ulogu igraju maline…
Kiselkasta i sočna malina bogata je antioksidansima koji su važni za zdrav organizam i mladolik izgled kože. U 100 grama plodova maline nalazi se 44 posto dnevne preporučene količine vitamina C, stoga ih nipošto ne biste trebali izostaviti s jelovnika.
Redovna konzumacija ovog voća može uljepšati ten, ojačati kosu, poboljšati zdravlje probavnog i kardiovaskularnog sustava te osnažiti imunitet i zaštiti tijelo od upala.
Ako vam je dosadilo samo ih grickati, iskoristite svježe maline za pripremu malo drugačijih, ružičastih palačinki s ukusnom kremom od vanilije koje ćete poželjeti jesti baš svaki dan.
RECEPT
Palačinke (15 komada):
240 g brašna
žlica šećera
2 jaja
100 ml mineralne vode
350 ml mlijeka
sok od maline (uputa u receptu)
prstohvat soli
nekoliko kapi ekstrakta maline (po želji)
Sok od malina:
350 g malina
200 ml vode
Nadjev:
500 ml mlijeka
100 g maslaca
5 žlica šećera
2 pudinga od vanilije
2 jaja
Postupak:
Maline prelijte vodom i prokuhajte. Ubacite ih u blender, mutite dok ne dobijete homogenu smjesu pa procijedite i ohladite. U drugoj posudi pomiješajte brašno, sol i šećer pa dodajte umućene tekuće sastojke za palačinke i jaja. Sjedinite da nema grudica.
Smjesi za palačinke dodajte prethodno pripremljeni sok od malina i nekoliko kapi ekstrakta maline. Poklopite i ostavite na sobnoj temperaturi desetak minuta, a zatim ispecite palačinke na tavi.
Puding umutite s nekoliko žlica mlijeka i šećerom. Mlijeko stavite da provrije pa miješajući dodajte puding i jaja kako biste izbjegli grudice. Kuhajte dok se ne zgusne i pričekajte da se malo ohladi. Napunite palačinke dobivenom kremom i prije serviranja dodajte malo svježih malina.
Foto: Instagram