Bajkovita i očaravajuća Istra krije mnoštvo pitoresknih destinacija, a među najljepšima je, bez sumnje, luksuzni Meneghetti Wine Hotel & Winery koji već godinama privlači brojne hedoniste i gastronome iz cijelog svijeta. Uz izvanrednu ponudu vina, na prostranom imanju u Balama stvorila se prava zajednica s lokalnom, organskom proizvodnjom, čije proizvode kuhari vješto pretvaraju u tradicionalne recepte ovoga kraja.
U moru ljepota koje Hrvatska krije, na samom vrhu sjedi istarsko imanje Meneghetti koje, osim hotela i vinarije, svojim gostima nudi i priliku za odmor daleko od očiju znatiželjnika o kakvom su oduvijek maštali.
Uz eksterijer i interijer koji oduzimaju dah te pomno osmišljen i bogat program za posjetitelje željne jedinstvenog iskustva, tu je i vrhunska ponuda jela i pića iz organske proizvodnje koja će na prvo kušanje očarati i one najistančanijeg ukusa.
Vrijedni tim koji ponosno stoji iza ove luksuzne priče neprestano traži nove izazove te, kao predvodnik inovativnih ideja, podiže ljestvicu kvalitete proizvoda i usluga na regionalnoj hotelijerskoj i enogastronomskoj sceni.
Jedan od osnovnih načina na koji Meneghetti postiže taj cilj i u svojoj kuhinji temelji se na njihovom pristupu prema odabiru vrhunskih namirnica i dobavljača s kojima surađuju, a koji je poznat kao koncept naziva „nula kilometara“.
Riječ je o nastojanju da što veći broj namirnica i proizvoda koji se koriste u pripremi jela bude iz neposredne udaljenosti od samog hotela.
Tako Meneghetti iz godine u godinu bira vrhunske lokalne proizvođače i male agroturizme s probranim i nagrađivanim domaćim sirevima, jogurtima, pršutima i brojnim drugim zvijezdama koje postaju dijelom Meneghettijevog jelovnika, a upravo je takva suradnja vitalna za razvoj lokalne zajednice.
Povrh toga, ove su godine na imanju posadili bogat organski vrt koji ih na dnevnoj razini opskrbljuje svježim povrćem i začinskim biljem vlastite proizvodnje.
Uz raskošan vrt, Meneghetti posjeduje i po jedan orangerie za svaki od svoja dva restorana – u ovim se staklenicima na najbolji način iskorištava prirodno svjetlo i stvaraju idealni uvjeti u kojima se mogu uzgajati biljke osjetljive na hladnoću kako svježih namirnica ne bi nedostajalo i nakon ljeta.
Ovakvi primjeri odgovornog poslovanja pokazuju da Meneghetti svake godine sve više razvija svoju filozofiju održivosti koja služi kao nit vodilja i za sva ostala polja – kao što je to proizvodnja vina u jednoj od najeksluzivnijih vinarija Hrvatske.
Crvena zemlja Meneghetti vinograda obrađuje se na ekološki održiv način, s dubokim poštovanjem prema prirodi. Loza se ručno orezuje metodom Simonit & Sirch koja je mekana, a cilj je očuvanje biljke do visoke starosti.
Vino je, uz maslinovo ulje i gastronomske delicije, važan dio iskustva tijekom posjeta ovoj luksuznoj stanciji smještenoj u samom srcu Istre, a činjenica da se proizvodi uz isti pristup koji Meneghetti ima prema svakom detalju svoje ponude – ne prihvaćajući kompromise – zasigurno će oduševiti i najzahtjevnije posjetitelje.
Foto: promo/Matej Paluh