Koje god doba godine bilo, jedno je sigurno – mekane i pufaste lepinje nikada se ne odbijaju. Ako izbjegavate kvasac i nemate volje dugo boraviti u kuhinji, pronašli smo fenomenalan recept za fine kruščiće od kefira sa začinima koji se peku u pećnici i oduševljavaju na prvi griz…
Jela od tijesta bez kvasca sjajno su rješenje kada želite brzinski spremiti nešto ukusno. Upravo takve su i mekane, sočne lepinje od kefira koje se ne prže na tavi u ulju, već peku u pećnici nekoliko desetaka minuta.
Osim što su brzo gotove i vrlo ukusne, ove neodoljive pogačice mogu se obogatiti doslovno bilo čime, što ih čini idealnim dodatkom svakom objedu. Ako smo vam samim opisom izmamili zazubice, u nastavku donosimo recept za lepinje s kefirom i zelenim začinima.
RECEPT
Sastojci:
200 ml kefira
2 čaše brašna
vrećica praška za pecivo
žličica soli
zeleno povrće i začini po želji (medvjeđi luk, poriluk, peršin…)
Postupak:
U posudi pomiješajte kefir, sol, prašak za pecivo i prosijano brašno. Sjedinite sastojke pa zamijesite tijesto. Kako bi se što manje lijepilo, postepeno posipajte još malo brašna. Sve sjediniti i zamijesiti tijesto.
Izrađeno tijesto podijelite na četiri dijela, razvaljate u krug, stavite na protvan obložen papirom za pečenje. Ostavite lepinje da odstoje 15 minuta te ih potom premažite s još malo kefira. Pecite ih na 200°C oko 15 minuta, odnosno dok ne poprime zlaćanu boju.
Foto: Instagram