Ako nemate ideju što spremati za ručak, a da ne zahtijevaju puno vremena, truda ni posebne kulinarske vještine, spoj kelja pupčara i riže ono je što vam treba. U nastavku donosimo brz i jednostavan recept za fini rižoto s prokulicama i slaninom koji će vas u kuhinji zadržati samo pola sata…
Iako ih mnogi ne vole, prokulice su jedna od namirnica koju nipošto ne biste trebali zaobilaziti. Osim što je siromašno kalorijama, ovo povrće prava je mala riznica kad je riječ o hranjivim tvarima.
Kelj pupčar sjajan je izvor vitamina A, B, C, E i K, a sadrži i brojne minerale, kao što su željezo, magnezij, mangan, bakar, kalij i kalcij. Također, obiluje i omega-3 masnim kiselinama, bjelančevinama, vlaknima, triptofanom, luteinom te zeaksantinom.
Neovisno o tome jeste li veliki ljubitelj ovog povrća ili vam je draže vješto zamaskirano u nekom aromatičnom jelu, sigurni smo da će vas oduševiti recept za rižoto s prokulicama i slaninom čija priprema traje svega pola sata.
RECEPT
Sastojci:
4 šalice nasjeckanih prokulica
šalica riže (arborio)
1/3 šalice bijelog vina
3 šalice povrtnog temeljca
8 nasjeckanih kriški slanine
2 žlice ulja
1 luk
1/2 šalice parmezana
2 žlice maslaca
Postupak:
Zagrijte ulje i malo maslaca u velikoj tavi i dinstajte luk sve dok ne omekša. Ubacite rižu i pirjajte oko dvije minute da postane ‘staklasta’. Dodajte vino, promiješajte i pustite da alkohol ishlapi. Ulijte malo temeljca, tek toliko da prekrije rižu.
Smanjite vatru i pustite da se riža. Povremeno miješajte i podlijevajte temeljcem dok se riža potpuno ne skuha i upije tekućinu. Gotovoj riži dodajte parmezan i maslac.
U drugoj tavi prepržite komadiće slanine kako bi postala hrskava. Naposljetku dodajte sitno nasjeckane prokulice i nastavite pirjati oko 10 minuta. Gotove prokulice i slaninu umiješajte u rižu te, po želji, dodatno obogatite maslinovim uljem i parmezanom.
Foto: Instagram