Ako vam se jede nešto slatko, a da je jeftino i brzo gotovo, kolač s limunom i jogurtom nepogrešivo je rješenje. Među brojnim receptima za ovaj bezvremenski, slatko-kiselkasti desert, pronašli smo definitivno najbolju varijantu koja će vas zasigurno oboriti s nogu već nakon prvog zalogaja…
Limun je odavno poznat kao lijek iz prirode, ali i kao voćka koja odlično funkcionira u slatkim jelima zbog svoje specifične kiselosti. Ovaj agrum vrvi od vitamina C čuva kožu od starenja i štiti organizam od podložnosti bolestima.
S obzirom na to da limunov sok čisti kožu i izvana i iznutra, važno ga je redovito konzumirati kako biste očuvali imunitet te time pridonijeti svom izgledu i zdravlju.
Ako kod kuće imate nekoliko limuna i čašicu jogurta, iskoristite ih za pripremu ukusnog i brzog kolača s kiselkastom glazurom koji će u treptaju planuti sa stola.
RECEPT
Sastojci:
3 jaja
260 g šećera
170 g brašna
200 ml jogurta
120 ml ulja
2 žličice praška za pecivo
pola žličice soli
2 limuna (sok i korica)
ekstrakt vanilije i/ili vanilin šećer
Za glazuru:
3 žlice soka limuna
130 g šećera u prahu
Postupak:
Zagrijte pećnicu na 190°C. U zdjeli pomiješajte brašno, sol i prašak za pecivo. U posebnoj posudi pjenasto umutite jaja i šećer pa ubacite jogurt i ulje.
Smjesi dodajte prethodno pomiješane suhe sastojke i miješajte dok se ne sjedine. Naribajte koricu limuna, iscijedite sok i sve začinite s malo ekstrakta vanilije.
Smjesu izlijte u pleh obložen papirom za pečenje i pecite oko 40 minuta, to jest dok ne poprimi lijepu zlaćanu boju. Dok se kolač peče, pripremite glazuru.
U zdjeli pomiješajte šećer u prahu s limunovim sokom i mutite mikserom dok ne dobijete gustu i glatku smjesu. Kada je kolač gotov, ostavite ga da se ohladi 15-ak minuta i na vrh izlijte glazuru.
Foto: Instagram