Make your day different

Logo Cover

RECEPT: U ova 3 koraka krije se tajna savršenog svinjskog pečenja! Pripremite najfiniji odojak koji je hrskav izvana, a sočan i mekan iznutra

Kraj godine, osim slavljem, obilježava se i obilnom trpezom, a u malo kojem kućanstvu na stolu se neće naći odojak. Ukusno svinjsko meso jedno je omiljenih blagdanskih jela, no mnogi muku muče s postizanjem sočnog mesa u kombinaciji sa savršeno hrskavom koricom. Kako biste ove godine svoje najmilije oduševili nikad ukusnijim odojkom, u nastavku donosimo provjereno dobar recept, ali i tri savjeta stručnjaka za pečenje bez mane…

Novogodišnji jelovnik nezamisliv je bez francuske salate i finog mesa, a najčešće je riječ o odojku. Prilikom pripreme svinjskog pečenja, svi teže tome da korica bude hrskava, a meso sočno, no mnogima to nikako ne polazi za rukom iz godine u godinu.

Prema pisanju Serious Eatsa, profesionalni kuhari ističu kako je svinjetinu važno posoliti večer prije nego što ćete je peći te pustiti da odstoji u hladnjaku. Ako to učinite netom prije, korica neće biti hrskava ni meso dovoljno slano.

@francinhacooks

Druga stvar koju biste trebali napraviti jest izvaditi odojak iz hladnjaka prije pečenja i pustiti ga da ‘odmori’ na sobnoj temperaturi otprilike sat vremena. Kako biste bili sigurni da meso neće biti vlažno, prebrišite ga ubrusom prije stavljanja pećnicu.

Želite li postići savršeno hrskavu koricu u kombinaciji s mekim i sočnim mesom, stručnjaci savjetuju da kožu zarežite nožem dubine otprilike tri milimetra kako bi masnoća mogla izaći kroz površinu.

@movidamelb

U nastavku donosimo provjereno dobar recept za najfinijeg novogodišnjeg odojka o kojem će vaši ukućani i gosti pričati sve do idućeg Silvestrova.

RECEPT

Sastojci:

1 kg odojka
sol
svinjska mast
pivo
luk
češnjak
lovorov list

Postupak:

Odojka prebrišite kuhinjskim ubrusom sa svih strana, dobro posolite i ostavite da odstoji preko noći. Prije pečenja, izvadite meso iz hladnjaka, ponovno ga prebrišite kako biste uklonili suvišnu vlagu i pustite ga da ‘odmori’ barem sat vremena kako bi postigao sobnu temperaturu.

Zagrijte pećnicu na 220°C. Kožu zarežite nožem dubine otprilike tri milimetra dubine na nekoliko mjesta kako bi masnoća mogla izaći kroz površinu. Tako će i kožica biti savršeno hrskava.

@francinhacooks

Pecite meso otkriveno 15-20 minuta da se zapeče. Meso ponovno premažite svinjskom mašću, podlijte s malo vode i vratite u pećnicu pokriveno. Pecite otprilike sat vremena po kili mesa, na temperaturi 180-200°C, ovisno o jačini vaše pećnice.

Ako želite pečenje aromatizirati, dodaje na četvrtine narezan luk, lovorov list i nekoliko češnja češnjaka. Meso svakih pola sata do 45 minuta provjerite i podlijte po potrebi dodatnom količinom vode. Zalijevajte kožicu ispuštenom masnoćom, da se ne isušuje.

@francinhacooks

Pred kraj pečenja, po želji, jednom ili dvaput prelijte pivom, što će vam dati intenzivniju boju, a zadnjih desetak minuta meso ponovo otkrijte da se korica zapeče. Unutrašnjost će mu zbog pečenja u pokrivenoj posudi ostati sočna i mekana.

Meso izvadite pa držite na toplom. Pričekajte da se dovoljno ohladi da ga možete rezati, a preostalu masnoću iskoristite za začiniti mlince, rižu ili na njoj ispecite krumpire.

Foto: Instagram





Slični članci