Kad dođu hladniji dani, dozrijevaju i mnoge voćke, među kojima je i mnogima omiljena – mandarina. Ovaj agrum je jedan od simbola jeseni, kako zbog okusa, tako i zbog mnoštva vitamina i minerala kojima obiluje. Osim samostalno, mandarine se mogu jesti i u obliku finih deserata, a u nastavku potražite recept za cheesecake u kojem upravo one igraju glavnu ulogu…
Tijekom jesenskih mjeseci malo tko može odoljeti zovu mandarina. Ovo ukusno i sočno voće pomaže organizmu kontrolirati razinu lošeg kolesterola i zaštiti srce, a sadrži i pektin – spoj koji sprječava rast razine šećera u krvi, ali i osjećaj gladi.
Mandarina je bogata vitaminom C, kalcijem, magnezijem, kalijem, cinkom, vitaminima B skupine i mineralima koji pozitivno djeluju na zdravlje mozga poboljšavajući njegove funkcije i doprinoseći boljem pamćenju i koncentraciji.
Iako ih mnogi običavaju jesti same kao zdravu i osvježavajuću užinu, mandarine su i sjajna baza za pripremu raznih slastica, poput kremastog i slasnog cheesecakea. Ako ga još niste probali, recept potražite u nastavku.
RECEPT
Za biskvit:
3 jaja
3 žlice šećera
3 velike žlice brašna
Za kremu:
600 g mascarponea
400 ml slatkog vrhnja
sok od 4 mandarine
100 g šećera u prahu
+ 4 mandarine za punjenje
Postupak:
Pripremite okrugli kalup s odvojivim obručem u kojem ćete kasnije hladiti cheesecake. U tom istom kalupu prvo ćete ispeći biskvit. Premažite ga s malo maslaca, zatim pospite s malo oštrog brašna i stavite na stranu. Upalite pećnicu na 180°C.
Razbijte jaja pa ih miksajte sa šećerom dok ne dobijete glatku svjetložutu smjesu. Potom u nju lagano žlicom, kuhačom ili silikonskom špatulom umiješajte brašno.
Ulijte smjesu u kalup i stavite u pećnicu. Biskvit pecite između 15 i 20 minuta. Gotov je u trenutku kada na vrhu bude zlatnožute boje i kada se rubovi malo odvoje od kalupa.
Kada se biskvit ohladi, izvadite ga iz kalupa, potom operite kalup i osušite ga. Biskvit nožem prerežite po sredini na dvije kore. Zatim pripremite mandarine.
Četiri komada ogulite, razdvojite na kriške i ih prerežite napola. Od preostale četiri mandarine iscijedite sok. Slatko vrhnje istucite u čvrsti šlag. U drugoj posudi mascarpone miksajte sa šećerom. Dodajte u smjesu sok od mandarina i još malo miksajte.
Zatim lagano žlicom u smjesu dodajte šlag i pažljivo sjedinite. U kalup stavite donju koru pa je prelijte kremom od mascarponea. Pobacajte po kremi narezane mandarine i onda prekrijte gornjom korom. Kalup prekrijte folijom i stavite u hladnjak na nekoliko sati.
Najbolje bi bilo da cheesecake prenoći u hladnjaku jer će se onda najbolje stisnuti. Prije serviranja tankim nožem prethodno umočenim pređite po rubu kalupa kako biste odvojili tortu od njega. Pažljivo skinite obruč, tortu po želji ukrasite i poslužite.
Foto: Instagram